Ile czasu gotować soczewicę?

  • czerwoną – około 10-15 minut (łatwo ją rozgotować);
  • zieloną – około 20-30 minut, zachowuje sypkość i dlatego nadaje się na sałatki i do faszerowania np. papryki lub pieczarek;
  • brązową – około 40-50 minut; jest najtwardsza, dlatego warto ją chwilę przed gotowaniem namoczyć

 Kilka zasad, o których warto pamiętać!

  • Soczewicę przechowujemy w szczelnych próżniowych pojemnikach w suchym miejscu maksymalnie przez rok.
  • Ugotowana soczewica może być przechowywana w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do pół roku – podczas rozmrażania może się kruszyć.
  • Dodanie soli do gotującej się soczewicy spowoduje, że ziarna stwardnieją.
  • Produkty zawierające kwasy (pomidory, wino) wydłużają czas gotowania soczewicy – najlepiej je dodać, dopiero gdy soczewica będzie już miękka.
  • Do zup lub gulaszu najlepsza będzie soczewica czerwona, lub żółta.

Dlaczego warto jeść soczewicę?

  • Soczewica jest cennym źródłem białka (w 100 g nasion jest go od 25 do 28 g). Białka soczewicy dostarczają nie tylko aminokwasów, ale są również źródłem bioaktywnych peptydów, które zapewniają korzyści zdrowotne.
  • Zawiera aminokwas lizynę, która przyspiesza procesy budowy białek, a także wzmacnia kości i mięśnie.
  • Zawiera beta-karoten i witaminy z grupy B, a także witaminę C. 
  • Ze składników mineralnych posiada wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas.
  • Soczewica zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Pokarmy bogate w rozpuszczalny błonnik mogą pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu we krwi. To z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Natomiast błonnik nierozpuszczalny zapobiega zaparciom i innym problemom trawiennym.

 

Soczewica świetnie komponuje się z liściem laurowym, tymiankiem, kminem, marchewką, papryką czy selerem. Na powyższym zdjęciu potrawa na bazie zielonej soczewicy z makaronem kukurydzianym, oliwkami, papryką i kaparami. Jest to w pełni zbilansowany posiłek, ponieważ mamy źródło białka- soczewica, tłuszczu- oliwa, węglowodanów- makaron oraz warzywa jako źródło witamin i minerałów.