Zgodnie z pochodzeniem przodków, kakao jest nazywane napojem Boga, i muszę się z tym zgodzić, że jest to niebiański produkt. Wytwarzana z ziaren kakaowca czekolada jest uwielbiana na całym świecie. Opierając się na średnim światowym spożyciu czekolady, które szacuje się na 0,9 kg na mieszkańca rocznie, nie ma wątpliwości, że miłośników czekolady przybywa.
Właściwości czekolady
Czekolada jest bogata w polifenole, takie jak katechiny, antocyjanidyny i pro antocyjanidyny. Zawartość polifenoli w czekoladzie zmienia się w zależności od źródeł surowców i procesów produkcyjnych. Uważa się, że polifenole w czekoladzie, które pochodzą z ziaren kakaowca, częściowo przyczyniają się do korzyści zdrowotnych kardiometabolicznych poprzez modulowanie ciśnienia krwi i profili lipidowych. W kilku metaanalizach można znaleźć na temat korzystnym wpływie płynącym ze spożycia czekolady na zmniejszeniu ryzyka choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i cukrzycy.
Pośród cennych związków zawartych w czekoladzie wyróżnia się tryptofan (prekursor serotoniny). Czekolada o zawartości kakao 70-85% zawiera 13,3 µg/g tryptofanu. Tryptofan przyczynia się do powstania serotoniny, która odpowiada m.in. za proces krzepnięcia (stymuluję agregację płytek krwi), regulację ośrodka głodu, procesy pamięci, sen i dobry nastrój. Jej niedobór może doprowadzić do rozwoju depresji.
Kolejnym cennym związkiem bioaktywnym występujących w ziarnach kakaowca jest biogenna fenyloetyloamina. Amina ta w organizmie pełni funkcję neurotransmitera oraz aktywuje działanie dopaminy, noradrenaliny, serotoniny i acetylocholiny. Mówi się, że może mieć również następstwo psychoaktywne. U osób z rozpoznanymi stanami lękowymi i depresją zauważono znaczne obniżenie stężenia fenyloetyloaminy. W tym celu zaleca się spożycie ciemnej czekolady przez pacjentów psychiatrycznych, u których zdiagnozowano powyższe schorzenia. Badanie opublikowane w Depression and Anxiety jest pierwszym badaniem w związku z depresją w zależności od rodzaju spożywanej czekolady. W badaniu tym okazało się, że osoby, które zgłosiły, że jadły jakąkolwiek gorzką czekoladę w dwóch okresach 24-godzinnych, miały o 70 procent mniejsze objawów depresji niż osoby, które w ogóle nie jadły czekolady. Przede wszystkim czekolada zawiera szereg składników psychoaktywnych, które wywołują uczucie euforii podobne do kannabinoidu występującego w konopiach.
Justyna
Po przeczytaniu artykułu może zainteresować Ciebie również:
2. Rośliny stymulujące ośrodkowy układ nerwowy.