Blog
OLIWA Z OLIWEK

Oliwa z oliwek- królowa krajów śródziemnomorskich
Oliwa z oliwek – pozyskiwana z owoców oliwki europejskiej jest zaliczana do najpopularniejszych tłuszczów roślinnych używanych na świecie. Wyróżnia się kilka typów oliwy z oliwek ze względu na tzw. liczbę kwasową czyli zawartość kwasów tłuszczowych( im niższa tym lepsza jakościowo oliwa) – najniższą liczbę kwasową posiada oliwa pozyskana ze świeżych, nieuszkodzonych owoców.
Najwyższą jakość posiada oliwa extra virgin, nierafinowana – tłoczona na zimno, która jest najbogatsza w biologicznie czynne składniki odżywcze tj. związki fenolowe, skwalen, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Wybierając oliwę z oliwek szukaj informacji na opakowaniu o certyfikatach: DOP czyli Chroniona Nazwa pochodzenia oraz IGP czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Prozdrowotne korzyści stosowania oliwy z oliwek.
- obniżenie cholesterolu całkowitego,
- wzrost cholesterolu HDL,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- zmniejszenie stanów zapalnych, chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Oliwę z oliwek powinno się przechowywać w ciemnym szkle, po otwarciu – spożyć w ciągu 3 miesięcy. Nie przechowuj jej w lodówce. Można ją dodawać do dań na zimno, ale nadaje się też do krótkiego smażenia.
Rola oliwy z oliwek w diecie śródziemnomorskiej
Dominującym tłuszczem osób na diecie śródziemnomorskiej jest właśnie oliwa z oliwek. Co sprawia, że jest ona taka wyjątkowa?
Przede wszystkim jest bogatym źródłem kwasu oleinowego, antyoksydantów- głownie witamina E i polifenole jednak co istotne- zawiera je tylko oliwa z oliwek extra virgin.
Jeżeli cierpisz z powodu zaburzeń trawienia lub chcesz poprawić działanie pęcherzyka żółciowego to włączenie do diety oliwy z oliwek może okazać się zbawienne.
Dodatkowo spożywanie oliwy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy obniżając oporność tkanek na insulinę.
Jeśli chcesz przejść na najzdrowszą dietę- w zakładce sklep znajdziesz e-book z przepisami opartymi na zasadach diety śródziemnomorskiej.
Zwróć uwagę na etykiety!
Znajdziesz tam wszystkie przydatne informacje – m.in. jak przechowywać oliwę oraz termin do spożycia. Możesz się spotkać z określeniem „rafinowana” lub „tłoczona na zimno”. Co to oznacza?
- Tłoczona na zimno – olej pozyskiwany w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowuje smak i zapach. Jest mnie trwały niż olej rafinowany. Olejów tłoczonych na zimno nie używa się do smażenia.
- Rafinowana – to znaczy oczyszczona(pozbawiona)różnych substancji np. metali ciężkich, ale też cennych składników odżywczych takich jak witaminy. Oliwa rafinowana jest bezzapachowa oraz pozbawiona smaku. Można ją dłużej przechowywać oraz ma uniwersalne zastosowanie w kuchni – zarówno na zimno jak i na ciepło.
Przemyślenia prosto z gabinetu dietetyka
Oliwa z oliwek bardzo często występuje w ułożonych przez nas jadłospisach naszych pacjentów. Idealnie pasuje do sałatek, jako składnik sosów, ale również do obróbki termicznej.
Nie zaleca się jednak zbyt długiego smażenia na oliwie, jednak w tym przypadku świetnie sprawdzi się masło klarowane, o którym możecie więcej przeczytać w naszym poprzednim wpisie.
Dobrej jakości oliwę można kupić nawet w markecie w przystępnej cenie. Włączenie jej do codziennej diety zdecydowanie wychodzi na zdrowie, wszak oliwa z oliwek jest królową diety śródziemnomorskiej czyli najzdrowszego stylu odżywiania jaki istnieje. Większość jadłospisów układanych naszym pacjentom oparta jest właśnie na tej diecie. Jeśli chcecie przekonać się o prozdrowotnym działaniu diety śródziemnomorskiej i o mocy oliwy z oliwek odsyłam Was do naszego sklepu, gdzie znajduje się gotowy jadłospis.
Natalia
Bibliografia:
Wroniak, Małgorzata & Maszewska, Magdalena & Katedra, Technologii & Żywności, Wydz & Nauk, & Żywności,. (2011). OLIWA Z OLIWEK W DIECIE ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ. Zywnosc: Nauka, Technologia, Jakosc. 5. 26-36.