Blog
MASŁO KLAROWANE
MASŁO KLAROWANE- niezawodny produkt w każdej kuchni
- Skąd się wywodzi?
Masło klarowane od tysięcy lat wykorzystywane jest w kuchni indyjskiej, gdzie wytwarzane jest z mleka krowiego lub bawolego i określane jest mianem Ghee. W przeszłości używano go jako składnik wielu kosmetyków. Według medycyny Ajurwedyjskiej masło klarowane uznawane jest za najzdrowszy tłuszcz jadalny.
- Sposób wytworzenia.
Masło klarowane powstaje w procesie powolnego podgrzewania zwykłego masła. Jest pozbawione wody, cukru, białek i innych cząstek stałych. To właśnie dzięki wyeliminowaniu białek z produktu temperatura dymienia masła klarowanego jest najwyższa ze wszystkich tłuszczów, bo wynosi +250°C i jest idealne do głębokiego smażenia, pieczenia czy duszenia potraw.
Masło klarowane możemy wytworzyć samodzielnie w domu, pozyskując około 800g sklarowanego masła z 1kg produktu.
- Korzyści ze stosowania masła klarowanego.
Jeżeli zastanawiasz się do czego użyć masło klarowane, przychodzimy z pomocą. Odpowiedź na Twoje pytanie może być tylko jedna- do wszystkiego.
Masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia naleśników, dodawania do owsianki, podsmażania mięsa, ryb czy warzyw nadając twojej potrawie przyjemny orzechowy posmak. Może być również składnikiem ciast zamiast standardowej margaryny, która zawiera niezalecane w diecie nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans.
Oprócz walorów smakowych, kolejnym plusem stosowania masła klarowanego jest jego długi czas przechowywania. Ze względu na brak wody, można przechowywać je w temperaturze pokojowej bez obaw, że ulegnie zjełczeniu i się zepsuje.
Na pochwałę zasługuje również niezwykła wydajność masła klarowanego, bo 1 łyżeczka masła klarowanego równa się 4 łyżkom oleju!
- Jestem alergikiem, czy mogę używać masło klarowane?
Jeżeli należysz do grona osób, które nie tolerują laktozy lub mają alergię na białka mleka krowiego, nie musisz rezygnować ze spożycia masła klarowanego, ponieważ odpowiednie przeprowadzenie procesu klarowania masła pozbywa je laktozy oraz kazeiny.