Blog

JAKIE WIOSENNE ZIOŁA MOŻNA WYKORZYSTAĆ W KUCHNI?

JAKIE WIOSENNE ZIOŁA MOŻNA WYKORZYSTAĆ W KUCHNI?

  WIOSENNE ZIOŁA W KUCHNI Samodzielne zbieranie ziół, a późniejsze ich wykorzystywanie to sama przyjemność, a coraz lepsza znajomość dzikich roślin daje przede wszystkim dużo satysfakcji. Jest mnóstwo powodów, dla których warto wybrać się na łąkę i...

czytaj dalej
WARSZTATY DIETETYCZNE W SZKOLE

WARSZTATY DIETETYCZNE W SZKOLE

CZYM SKORUPKA ZA MŁODU NASIĄKNIE... We wtorek (09.04.2024) miałyśmy przyjemność poprowadzić warsztaty dietetyczne dla chętnych uczniów klas VII i VIII Zespołu Szkół w Łabiszynie. Porozmawialiśmy na temat tego jak powinna wyglądać dieta młodej...

czytaj dalej
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

Niech te radosne dni napełnią Wasze serca nadzieją, miłością i radością. Życzymy Wam, abyście spędzili ten czas w ciepłej, przyjaznej i rodzinnej atmosferze. Niech Wielkanoc przyniesie nowe możliwości, uśmiechy na twarzach i spełnienie marzeń....

czytaj dalej
GDZIE WYKONAĆ BADANIE NA PASOŻYTY?

GDZIE WYKONAĆ BADANIE NA PASOŻYTY?

Podejrzewam, że mam pasożyty - od czego zacząć? Zakażenia pasożytami kojarzą się z wyjazdami do krajów tropikalnych, gdzie nie do końca przestrzega się zasad higieny. Niestety, z naszej praktyki gabinetowej możemy śmiało stwierdzić, że zakażenie...

czytaj dalej
JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI KOZIERADKI?

JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI KOZIERADKI?

Właściwości kozieradki Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L.) to zielna roślina jednoroczna. Należy do rodziny bobowatych. Kozieradka pospolita jest bogatym źródłem substancji biologicznie czynnych. Zawiera saponiny, flawonoidy np....

czytaj dalej
JAKIE JEST ZASTOSOWANIE BERBERYNY?

JAKIE JEST ZASTOSOWANIE BERBERYNY?

Właściwości berberyny Berberyna należy do naturalnie występującej klasy protoberberyn. Znajduje się w roślinach z rodziny berberysowatych, jaskrowatych oraz makowatych. Badania wskazują, że berberyna jest przekształcana przez mikrobiotę jelitową do...

czytaj dalej
CO ZASTOSOWAĆ NA TRĄDZIK DOROSŁYCH?

CO ZASTOSOWAĆ NA TRĄDZIK DOROSŁYCH?

Trądzik, choć często kojarzony z okresem dojrzewania, może dotyczyć także dorosłych. Jest to problem, który nie tylko wpływa na wygląd skóry, ale również może znacząco wpłynąć na samopoczucie i pewność siebie. Kluczem do skutecznego leczenia jest...

czytaj dalej
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

W te święta życzymy Wam żebyście znaleźli czas na celebrowanie relacji z drugim człowiekiem. Jedzenie jest nieodłącznym elementem świąt, dlatego na chwilę przestań przejmować się kaloriami i korzystaj ze wszystkich pyszności, które znajdą się na...

czytaj dalej
DZIAŁANIE PRZECIWBÓLOWE KURKUMINY

DZIAŁANIE PRZECIWBÓLOWE KURKUMINY

Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych, której korzeń zawiera aktywny składnik o nazwie kurkumina. To właśnie kurkumina odpowiada za liczne korzyści zdrowotne tej rośliny, w tym właściwości przeciwbólowe. Badania naukowe sugerują, że kurkumina...

czytaj dalej
JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI LIKOPENU?

JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI LIKOPENU?

Likopen występuje w wielu owocach i warzywach, jednak jego bogate źródło stanowią przede wszystkim pomidory. Zawartość likopenu w pomidorach zależy od etapu dojrzewania owoców. Średnia zawartość likopenu w pomidorach o intensywnym czerwonym kolorze...

czytaj dalej
DOMOWE SPOSOBY NA KATAR

DOMOWE SPOSOBY NA KATAR

Leczony katar trwa siedem dni, zaś nieleczony tydzień, kto z nas nie zna tego tekstu? Dopadający nas katar potrafi skutecznie uprzykrzyć nam życie. Zbliża się okres infekcyjny, dlatego też warto znać sposoby jak sobie z nim poradzić. Inhalacje...

czytaj dalej
JAKIE JEST ZASTOSOWANIE KRWAWNIKA?

JAKIE JEST ZASTOSOWANIE KRWAWNIKA?

Krwawnik pospolity, znany również jako Achillea millefolium, to roślina z rodziny astrowatych, która od wieków zdobywa uznanie ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. To niepozorna roślina o pięknych, baldachogroniastych...

czytaj dalej
JAKIE SĄ NAJCZĘSTSZE ZARAŻENIA PASOŻYTNICZE?

JAKIE SĄ NAJCZĘSTSZE ZARAŻENIA PASOŻYTNICZE?

Choroby pasożytnicze wbrew pozorom stanowią w dalszym ciągu wyzwanie dla współczesnej medycyny. Objawy takie jak przewlekły kaszel, brak przyrostu masy ciała u dzieci, nieprawidłowy sposób oddawania stolca, podkrążone oczy, ciągła niedokrwistość z...

czytaj dalej
KURACJA NATURALNA W PRASTAREJ

KURACJA NATURALNA W PRASTAREJ

Miniony weekend miałyśmy przyjemność spędzić w Dworze Prastara w Cielętnikach. To były cudowne 3 dni pośród natury, z pysznym, naturalnym jedzeniem pochodzącym z gospodarstwa właścicieli Dworu. Idea tego miejsca polega na tym, że w ciągu krótkiego...

czytaj dalej
SPOSOBY NA ZAKWASZENIE ŻOŁĄDKA

SPOSOBY NA ZAKWASZENIE ŻOŁĄDKA

W żołądku, przez komórki okładzinowe wytwarzany jest kwas solny oraz inne enzymy zamieniające kęsy jedzenia, które spożywamy w miazgę pokarmową. Jeżeli mamy nieodpowiednią ilość kwasów żołądkowych to możemy mieć problem z trawieniem mięsa, ryb,...

czytaj dalej
JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI CZARNUSZKI?

JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI CZARNUSZKI?

Czarnuszka (Nigella sativa) to roślina z rodziny jaskrowatych, która od wieków jest stosowana zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Może być stosowana jako zamiennik pieprzu, ale zdecydowanie mniej drażni błonę śluzową żołądka. Czarnuszka zawiera 15...

czytaj dalej
JAKIE SĄ SKUTKI UBOCZNE STOSOWANIA METFORMINY?

JAKIE SĄ SKUTKI UBOCZNE STOSOWANIA METFORMINY?

Przyjmujesz metforminę? Koniecznie przeczytaj post! Obniżony poziom witaminy B12 lub jej niedobór jest często efektem ubocznym u pacjentów leczonych metforminą ( lek stosowany w cukrzycy typu2/insulinooporności/PCOS). W ciągu ostatnich...

czytaj dalej
JAK PORADZIĆ SOBIE Z WIOSENNĄ ALERGIĄ?

JAK PORADZIĆ SOBIE Z WIOSENNĄ ALERGIĄ?

ACH, TA ALERGIA!!! Wiosna. Dla jednych ulubiona pora roku, dla innych to czas pylenia roślin i nasilenia się objawów alergicznych, które skutecznie obniżają samopoczucie. Kichanie, pieczenie i łzawienie oczu, nieżyt nosa, ale także obrzęki, wysypka...

czytaj dalej
JAKA JEST FUNKCJA LAKTOFERYNY?

JAKA JEST FUNKCJA LAKTOFERYNY?

Laktoferyna jest białkiem występującym w płynach ustrojowych i wydzielinach śluzowych, między innymi w siarze, mleku, łzach, ślinie oraz w neutrofilach. Jest wytwarzana głównie przez komórki nabłonkowe błon śluzowych, w których pełni funkcje...

czytaj dalej
CZY BIAŁKO JEST POTRZEBNE TARCZYCY?

CZY BIAŁKO JEST POTRZEBNE TARCZYCY?

Schorzenia tarczycy u kobiet są główną przyczyną cykli bezowulacyjnych, niepłodności, a u ciężarnych mogą być przyczyną poronień lub przedwczesnego porodu. Pacjenci z dysfunkcją tarczycy wykazują również wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,...

czytaj dalej
OBJAWY ZAKAŻENIA HELICOBACTER PYLORI

OBJAWY ZAKAŻENIA HELICOBACTER PYLORI

W dzisiejszych czasach borykamy się z coraz większą ilością szczepów bakterii antybiotykoopornych, przez co coraz trudniej jest pozbyć się zakażenia. Zasadne wydaje się więc poszukiwanie naturalnych sposobów zapobiegania i zwalczania infekcji...

czytaj dalej
JAKIE SĄ ZASADY SUPLEMENTACJI?

JAKIE SĄ ZASADY SUPLEMENTACJI?

Suplementem diety określamy produkt, który zawiera składniki mineralne, witaminy lub inne substancje, które wykazują efekt odżywczy i wprowadzony jest do sprzedaży w formie, która umożliwia dawkowanie np. krople, tabletki. Z zasady suplement służy...

czytaj dalej
ENDOMETRIOZA- TO MUSISZ WIEDZIEĆ

ENDOMETRIOZA- TO MUSISZ WIEDZIEĆ

Endometrioza to choroba, w której bardzo ważną rolę odgrywa nasz styl życia. Pierwsze co można zrobić, aby zminimalizować dokuczliwe objawy endometriozy, to zadbać o jelita, wątrobę, odżywczą/przeciwzapalną dietę i odpowiednią suplementację dobraną...

czytaj dalej
JAKIE SĄ RODZAJE DIETY PRZECIWZAPALNEJ?

JAKIE SĄ RODZAJE DIETY PRZECIWZAPALNEJ?

W 1995 roku pojawiła się pierwsza wersja diety przeciwzapalnej. Na chwilę obecną istnieje kilka rodzajów takiej diety. Żeby wykryć stan zapalny w organizmie, powinniśmy wykonać badanie CRP. Dowiedziono, że różne składniki pokarmowe mogą wpływać na...

czytaj dalej
CZARNY BEZ NA PRZEZIĘBIENIE

CZARNY BEZ NA PRZEZIĘBIENIE

Przeziębienia, czyli ostre, wirusowe zapalenia błony śluzowej gardła, krtani, nosa oraz zatok przynosowych spowodowane są głównie sezonowym spadkiem odporności i ciągłymi zmianami pogody. Jak sobie poradzić, kiedy dopadnie nas choróbsko? Zanim...

czytaj dalej
CZY SYLIMARYNA POMAGA NA ENDOMETRIOZĘ?

CZY SYLIMARYNA POMAGA NA ENDOMETRIOZĘ?

Większość osób kojarzy ostropest plamisty, a dokładnie sylimarynę z chorobami wątroby. Jednak w fitoterapii ma ona szersze zastosowanie między innymi w terapii cukrzycy, otyłości, osteoporozy, we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego czy też w...

czytaj dalej
WPŁYW ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA NA PŁODNOŚĆ

WPŁYW ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA NA PŁODNOŚĆ

Zanieczyszczeniem powietrza określa się każdy szkodliwy i niebezpieczny dla naszego zdrowia składnik, który znajduje się w powietrzu. Źródłem są głównie: spaliny samochodowe, zakłady przemysłowe oraz proces spalania węgla i śmieci w gospodarstwach...

czytaj dalej
MĘŻCZYZNO- JEDZ ORZECHY!

MĘŻCZYZNO- JEDZ ORZECHY!

Czy wiesz , że za problem z poczęciem w 40-50% przypadków odpowiadają czynniki męskie? Obecnie przyjmuje się, że głównymi potencjalnymi przyczynami spadku jakości nasienia są zanieczyszczenia, stres, palenie tytoniu, pestycydy w żywności oraz...

czytaj dalej
ROLA PROBIOTYKÓW W OSTEOPOROZIE

ROLA PROBIOTYKÓW W OSTEOPOROZIE

Dzisiejszy wpis jest kontynuacją poprzedniego na temat osteoporozy. Tym razem szerzej opiszemy rolę probiotyków w tej chorobie. Najnowsze badania wskazują, że czynnikiem rozwoju osteoporozy może być również zaburzona homeostaza w jelitach, czyli...

czytaj dalej
CZYNNIKI RYZYKA OSTEOPOROZY

CZYNNIKI RYZYKA OSTEOPOROZY

Gęstość mineralna kości kształtuje się w okresie dzieciństwa i młodości, około 30 roku życia osiąga swoją maksymalną wartość, później już niestety stopniowo maleje. Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się rozrzedzeniem tkanki kostnej....

czytaj dalej
JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MA ARONIA?

JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MA ARONIA?

Dlaczego warto włączyć te małe i niepozorne jagody do codziennego jadłospisu? Owoce jagodowe wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, na które organizm narażony jest bez przerwy! W...

czytaj dalej
UZYSKAJ SKIEROWANIE NA BADANIA LABORATORYJNE

UZYSKAJ SKIEROWANIE NA BADANIA LABORATORYJNE

Na pierwszą konsultację dietetyczną prosimy o dostarczenie aktualnych badań laboratoryjnych. Mamy możliwość wystawienia skierowania papierowego do laboratorium Synevo. Pacjenci z Bydgoszczy i okolic mogą zgłosić się do wybranego punktu Synevo w...

czytaj dalej
12 KILOGRAMÓW MNIEJ – METAMORFOZA ZUZI

12 KILOGRAMÓW MNIEJ – METAMORFOZA ZUZI

METAMORFOZA NASZEJ PACJENTKI Jest nam niezwykle miło pochwalić się kolejną metamorfozą jednej z naszych podopiecznych.Zuzia zgłosiła się do nas w listopadzie 2021 roku. Stwierdzono u niej insulinooporność, dlatego konieczna była redukcja masy ciała...

czytaj dalej
DLACZEGO WARTO ZBADAĆ POZIOM HOMOCYSTEINY?

DLACZEGO WARTO ZBADAĆ POZIOM HOMOCYSTEINY?

Udając się na badania laboratoryjne, najczęściej wykonujemy morfologię, glukozę na czczo, lipidogram, badanie ogólne moczu, TSH, czasem witaminę D3. Istnieje jedno badanie laboratoryjne, które warto sprawdzić, żeby ustrzec się przed np. chorobami...

czytaj dalej
WSPÓŁPRACA Z PRZEDSTAWICIELKĄ THERMOMIX

WSPÓŁPRACA Z PRZEDSTAWICIELKĄ THERMOMIX

Miło nam jest Was poinformować o współpracy z Joanną Jakusik, która jest przedstawicielem firmy Thermomix 😊 Dzięki naszej współpracy zdrowe odżywianie może być jeszcze łatwiejsze i smaczniejsze. Thermomix to świetna alternatywa dla osób, które nie...

czytaj dalej
PROBLEMY Z ŻOŁĄDKIEM- JAKIE ZIOŁA WYBRAĆ?

PROBLEMY Z ŻOŁĄDKIEM- JAKIE ZIOŁA WYBRAĆ?

Produkty naturalne, szczególnie zioła, używane w terapii chorób układu pokarmowego można podzielić na następujące grupy: przeciwzapalne i osłaniające, poprawiające trawienie, uspokajające oraz przeciwdrobnoustrojowe. Jednak warto wiedzieć, że...

czytaj dalej
CO TO SĄ B-GLUKANY?

CO TO SĄ B-GLUKANY?

  Β-glukany co to takiego? Jest to polisacharyd zaliczany do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, który naturalnie występuje np. w płatkach owsianych, grzybach, drożdżach. Ze względu na udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie jest on...

czytaj dalej
ZIOŁOWE WSPARCIE DETOKSYKACJI ORGANIZMU NA WIOSNĘ

ZIOŁOWE WSPARCIE DETOKSYKACJI ORGANIZMU NA WIOSNĘ

Wiosenne zioła to w dużej mierze zioła oczyszczające. Dostarczają nam porcji witamin i mikroelementów pomagając w walce z wiosennym przesileniem. Wiosna to czas, kiedy przyroda budzi się  do życia. Tak samo i my powinniśmy zadbać o „obudzenie"...

czytaj dalej
DIETA Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM- CZY WARTO?

DIETA Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM- CZY WARTO?

Diety wysokowęglowodanowe, bazujące na takich produktach jak biały ryż, pszenny chleb, wyroby cukiernicze są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz podwyższoną śmiertelnością. Węglowodany same w sobie nie są...

czytaj dalej
KAWA Z GRZYBAMI- HIT CZY KIT?

KAWA Z GRZYBAMI- HIT CZY KIT?

Na rynku polskim pojawiały się kawy oraz inne napoje z dodatkiem jednego lub większej liczby grzybów. Do najczęściej wykorzystywanych w produkcji gatunków należą: Ganoderma lucidum, Inonotus obliquus, Cordyceps sinensis, Hericum erinaceus. Grzyby...

czytaj dalej
WSZECHOBECNE FTALANY – CZY SĄ NIEBEZPIECZNE?

WSZECHOBECNE FTALANY – CZY SĄ NIEBEZPIECZNE?

W ostatnim wpisie można było przeczytać o Bisfenolu A związku, który jest czynnikiem zaburzającym gospodarkę hormonalną. Takich związków jest niestety bardzo dużo w naszym codziennym życiu, w tym artykule opiszemy ftalany. CHARAKTERYSTYKA FTALANÓW...

czytaj dalej
BISFENOL A – CZY JEST NIEBEZPIECZNY?

BISFENOL A – CZY JEST NIEBEZPIECZNY?

Co nam szkodzi? Czyli niebezpieczne substancje wokół nas. W ostatnim czasie rośnie świadomość społeczeństwa na temat zanieczyszczenia środowiska oraz jego wpływu na organizm człowieka. Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC),...

czytaj dalej
NAJNOWSZE BADANIA ODNOŚNIE WITAMINY D3

NAJNOWSZE BADANIA ODNOŚNIE WITAMINY D3

Najnowsze badania dotyczące witamin D, o których musisz wiedzieć! Choroba COVID-19 jest  zaliczana do wysoce zakaźnych chorób układu oddechowego. Do tej pory około 180 milionów ludzi na całym świecie zostało zarażonych koronawirusem, w tym 3,8 mln...

czytaj dalej
NOWA DIETA W CATERINGU DIETETYCZNYM FOODIEBOX

NOWA DIETA W CATERINGU DIETETYCZNYM FOODIEBOX

O współpracy z bydgoskim cateringiem dietetycznym FoodieBox by Cañapa informowałyśmy was w grudniu. Ciągle się rozwijamy, dlatego jest nam niezwykle miło poinformować, że wprowadzamy nową dietę, którą już od jutra (31.01), będziecie mogli zamówić z...

czytaj dalej
WALKA Z INFEKCJĄ – JAKIE ZIOŁA WYBRAĆ?

WALKA Z INFEKCJĄ – JAKIE ZIOŁA WYBRAĆ?

Jakie zioła w trakcie infekcji? Gdy tylko oznaki infekcji dają o sobie znać, przygotowuję litrowy dzbanek ziół o działaniu przeciwwirusowym. Bazę stanowi lipa, która ma działanie napotne dzięki zawartości flawonoidów – kemferolu, kwercetyny i kwasu...

czytaj dalej
ŚWIĘTUJ Z NAMI 4 URODZINY!

ŚWIĘTUJ Z NAMI 4 URODZINY!

4 URODZINY GABINETU MED-DIETA Dziś jest wyjątkowy dzień, obchodzimy 4 urodziny. Przez te cztery lata pomogłyśmy bardzo wielu osobom. Współpracujemy z pacjentami, którzy chcą tylko zweryfikować swoje dotychczasowe odżywianie, ale również z takimi,...

czytaj dalej
WSPÓŁPRACA Z FOODIEBOX BY CAÑAPA

WSPÓŁPRACA Z FOODIEBOX BY CAÑAPA

Jest nam niezwykle miło poinformować, że rozpoczęłyśmy współpracę z bydgoskim cateringiem FoodieBox by Cañapa. W ofercie firmy znajdziecie przepisy naszego autorstwa. Dbamy również o odpowiednią kompozycję posiłków oraz o to, żeby zaproponowane...

czytaj dalej
JAK WYBRAĆ DOBRE BAKALIE?

JAK WYBRAĆ DOBRE BAKALIE?

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. W wielu domach w moim również na pewno pojawi się kompot z suszu. Często wybieramy już gotowe mieszanki suszonych owoców lub osobno pakowane suszone jabłka, śliwki, morele, które nie tylko...

czytaj dalej
PODSUMOWANIE KONFERENCJI

PODSUMOWANIE KONFERENCJI

Miałyśmy ogromną przyjemność uczestniczyć w konferencji online zorganizowanej przez Pomorski Uniwersytet Medyczny. Jej celem było odpowiedzenie na pytanie czy trwająca pandemia zmieniła coś w naszej zawodowej rzeczywistości. Czy możemy podjąć...

czytaj dalej
ZNACZENIE DIETY W ENDOMETRIOZIE

ZNACZENIE DIETY W ENDOMETRIOZIE

Historia naszej pacjentki Kobiety z endometriozą, które zgłaszają się do nas na konsultację dietetyczną, często nie mają przekonania, że odpowiednim żywieniem mogą załagodzić dolegliwości związane z chorobą. Cały proces zmian niekiedy trwa kilka...

czytaj dalej
JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI ROKITNIKA?

JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI ROKITNIKA?

Badania prowadzone na całym świecie wykazały, że liście, owoce i pędy rokitnika zawierają szereg substancji biologicznie czynnych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Owoce rokitnika zawierają składniki o działaniu przeciwutleniającym,...

czytaj dalej
CO TO JEST ZESPÓŁ METABOLICZNY?

CO TO JEST ZESPÓŁ METABOLICZNY?

Otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie – co mają ze sobą wspólnego? Zespół metaboliczny to stan kliniczny, który charakteryzuje się współwystępowaniem wyżej wymienionych jednostek chorobowych. Do cech charakterystycznych zespołu metabolicznego...

czytaj dalej
JAK PORADZIĆ SOBIE Z OPRYSZCZKĄ?

JAK PORADZIĆ SOBIE Z OPRYSZCZKĄ?

Opryszczka to choroba wirusowa wywoływana przez wirusa opryszczki zwykłej (Herpes Simplex Virus). Opryszczka objawia się powstawaniem małych pęcherzy ułożonych w grupy najczęściej na wargach ust, ale czasami pęcherzyki mogą występować również na...

czytaj dalej
WPŁYW CZEKOLADY NA ORGANIZM CZŁOWIEKA

WPŁYW CZEKOLADY NA ORGANIZM CZŁOWIEKA

Zgodnie z pochodzeniem przodków, kakao jest nazywane napojem Boga, i muszę się z tym zgodzić, że jest to niebiański produkt. Wytwarzana z ziaren kakaowca czekolada jest uwielbiana na całym świecie. Opierając się na średnim światowym spożyciu...

czytaj dalej
MAGNEZ NA BOLESNE MIESIĄCZKI

MAGNEZ NA BOLESNE MIESIĄCZKI

Około 80% kobiet zgłaszających się do naszego gabinetu deklaruje bolesne miesiączki. Ponad połowa z nich odczuwa ten ból w pierwszym lub drugim dniu miesiączki. Bolesne miesiączkowanie ma negatywny wpływ na relacje z członkami rodziny i...

czytaj dalej
JAK UGOTOWAĆ SOCZEWICĘ?

JAK UGOTOWAĆ SOCZEWICĘ?

Ile czasu gotować soczewicę? czerwoną – około 10-15 minut (łatwo ją rozgotować); zieloną – około 20-30 minut, zachowuje sypkość i dlatego nadaje się na sałatki i do faszerowania np. papryki lub pieczarek; brązową – około 40-50 minut; jest...

czytaj dalej
ZASTOSOWANIE MORWY BIAŁEJ

ZASTOSOWANIE MORWY BIAŁEJ

Zastosowanie morwy białej w cukrzycy Fitoterapia zyskuje na popularności! Coraz częściej spotykam się z zapytaniem o zioła w różnych jednostkach chorobowych. Oczywiście samo zastosowanie ziół czy w cukrzycy, czy w otyłości, czy w każdej innej...

czytaj dalej
JAKIE SĄ POWIKŁANIA CUKRZYCY?

JAKIE SĄ POWIKŁANIA CUKRZYCY?

Myślę, że znaczna większość społeczeństwa zna czynniki rozwoju cukrzycy. Nieodpowiednia dieta, czyli obfitująca w żywność przetworzoną oraz cukier prosty; siedzący tryb życia, używki – bardzo dobrze wiemy co nam szkodzi. Czy jesteśmy jednak...

czytaj dalej
ROLA CYNKU W ORGANIZMIE

ROLA CYNKU W ORGANIZMIE

Właściwości cynku Cynk (Zn) jest niezbędny do utrzymania czynności życiowych, chociaż w organizmie znajdziemy go w zaledwie 2-3 g. U ludzi niedobór Zn może powodować osłabienie funkcji odpornościowych, zwiększoną podatnością i ciężkością infekcji i...

czytaj dalej
CZY STAN JAMY USTNEJ MA WPŁYW NA ORGANIZM?

CZY STAN JAMY USTNEJ MA WPŁYW NA ORGANIZM?

Pamiętamy o kontrolnych badaniach laboratoryjnych, o USG piersi, tarczycy, cytologii, ale czy dbamy o regularne wizyty u stomatologa? Stan naszej jamy ustnej może nam bardzo dużo powiedzieć o tym, w jakiej kondycji jest cały organizm: Wygładzenie...

czytaj dalej
NASZE ŚNIADANIA W RESTAURACJI

NASZE ŚNIADANIA W RESTAURACJI

Zjedz smacznie i zdrowo w A'Favela w Bydgoszczy  Od 4 października w ofercie śniadaniowej A'Favela znajdziecie menu przygotowane przez Justynę oraz właścicielkę restauracji. Zależało nam, żeby stworzyć smaczne, zdrowe śniadania z nawiązaniem do...

czytaj dalej
POZNAJ WŁAŚCIOWOŚCI KISZONEK

POZNAJ WŁAŚCIOWOŚCI KISZONEK

 CZAS NA KISZONKI! W ostatnich latach żywność fermentowana zyskała na popularności ze względu na jej prozdrowotne właściwości. W przeszłości fermentacja żywności była stosowana jako metoda konserwacji, wytwarzanie metabolitów...

czytaj dalej
NA CO POMAGA PYŁEK PSZCZELI?

NA CO POMAGA PYŁEK PSZCZELI?

Pyłek pszczeli jest bardzo odżywczym pokarmem. W rezultacie może być bardzo korzystny w radzeniu sobie z problemami zdrowotnymi, które są spowodowane np. złą dietą. Według badań prowadzonych na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie pyłek kwiatowy...

czytaj dalej
JAK UTRWALIĆ OPALENIZNĘ?

JAK UTRWALIĆ OPALENIZNĘ?

Beta-karoten na ratunek opaleniźnie Sezon wakacyjny dobiegł końca, ale nasza opalenizna, którą przywieźliśmy z wakacji, może zostać z nami na dłużej i podczas jesienno-zimowych wieczorów przypominać nam o minionych słonecznych ciepłych dniach....

czytaj dalej
DLACZEGO SEN JEST WAŻNY?

DLACZEGO SEN JEST WAŻNY?

Bezsenność problem globalny! Bezsenność jest chorobą cywilizacyjną, według statystyk problem z zasypianiem dotyka coraz większą ilość dorosłych osób. Około 68% Amerykanów ma problemy z uzyskaniem dobrej jakości snu. W Norwegii, Francji i Rosji,...

czytaj dalej
JAKA DIETA DLA MÓZGU?

JAKA DIETA DLA MÓZGU?

Biorąc pod uwagę starzejącą się populację, zwłaszcza w krajach zachodnich, przewiduje się, że liczba osób z demencją wzrośnie z 47 mln osób w 2015 r. do 75 mln w 2030 r.  Współczesne „zachodnie” diety są wysokokaloryczne, ale nie zawierają...

czytaj dalej
JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ DZIECKA?

JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ DZIECKA?

Właśnie rozpoczął się nowy rok szkolny, koniec wakacji i odpoczynku. Jako dorośli staramy się zapewnić dzieciom jak najlepsze warunki do rozwoju i nauki. Nie długo nadejdzie też czas przeziębień, okres zachorowań na grypę… No i właśnie – jak zadbać...

czytaj dalej
WŁAŚCIWOŚCI LAWENDY

WŁAŚCIWOŚCI LAWENDY

Podobno była znana już w starożytności, a swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu „lavare”, czyli „myć się”… Chodzi oczywiście o lawendę, która w ostatnim czasie zyskuje na popularności i dobrze! Rzymianie uwielbiali dodawać olejek lawendowy do...

czytaj dalej
PIERWSZE WARSZTATY Z FITOTERAPII DLA SENIORÓW

PIERWSZE WARSZTATY Z FITOTERAPII DLA SENIORÓW

12 sierpnia miałyśmy przyjemność poprowadzić nasze pierwsze warsztaty z fitoterapii dla grupy kuracjuszy z sanatorium w Inowrocławiu.  Spotkanie odbyło się w pięknych okolicznościach przyrody na terenie Galerii Solnej. Podczas warsztatów uczestnicy...

czytaj dalej
DLACZEGO WARTO JEŚĆ SEZONOWE OWOCE?

DLACZEGO WARTO JEŚĆ SEZONOWE OWOCE?

Naszym pacjentom do znudzenia powtarzamy – „jedz sezonowo”. W sezonie owoce i warzywa są przede wszystkim łatwiej dostępne i tańsze co w obecnej sytuacji ciągle rosnących cen żywności jest bardzo ważne. Najważniejsza jest jednak ich wartość...

czytaj dalej
CZYM SĄ PROBIOTYKI?

CZYM SĄ PROBIOTYKI?

ROLA PROBIOTYKÓW W ORGANIZMIE Probiotyki- są to żywe drobnoustroje, które przyjmowane w odpowiedniej dawce, przez odpowiedni czas i pochodzące z dobrego źródła przynoszą pozytywne korzyści dla organizmu osoby je przyjmującej. Na rynku istnieje...

czytaj dalej
KIEDY ZADBAĆ O ODPORNOŚĆ?

KIEDY ZADBAĆ O ODPORNOŚĆ?

Lato to najlepszy okres, aby zadbać o odporność Większość osób uważa, że o układ odpornościowy dbamy z początkiem jesieni lub pojawieniem się pierwszych objawów infekcji. Kochani nic bardziej mylnego! W okresie letnim szczególnie powinniśmy zadbać...

czytaj dalej
WAKACYJNE POGOTOWIE DIETETYCZNE

WAKACYJNE POGOTOWIE DIETETYCZNE

Po długim oczekiwaniu w końcu nadeszły... wakacje! Czas błogiego lenistwa, długich ciepłych wieczorów oraz przede wszystkim wyjazdów. Nie ma co ukrywać, na urlopie odpoczywamy i pozwalamy sobie na trochę więcej, jeśli chodzi o jedzenie. Próbowanie...

czytaj dalej
WŁAŚCIWOŚCI JAGODY KAMCZACKIEJ

WŁAŚCIWOŚCI JAGODY KAMCZACKIEJ

Kto z Was zna jagodę kamczacką? Owoce rzadko spotykane i niedoceniane. Choć na wyspie Hokkaido uznawane są za „eliksir życia”. W medycynie ludowej jagody uznawano za środek wzmacniający, o działaniu hipotensyjnym i obniżającym ryzyko zawału serca,...

czytaj dalej
WARSZTATY DIETETYCZNE W GRUDZIĄDZU

WARSZTATY DIETETYCZNE W GRUDZIĄDZU

Nasza praca nie ogranicza się tylko do przyjmowania pacjentów i rozpisywania jadłospisów. Dużą częścią naszej pracy jest edukowanie. Od zeszłego roku prowadzimy cyklu warsztatów dotyczących prawidłowego żywienia dzieci ze spektrum autyzmu, a także...

czytaj dalej
WŁAŚCIOWOŚCI CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

WŁAŚCIOWOŚCI CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Obserwuje się wzrost zainteresowania ziołami oraz roślinami dziko rosnącymi jako dodatkami do potraw, zwłaszcza wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. CZOSNEK NIEDŹWIEDZI – skarb bieszczadzkich lasów od niedawna zyskuje na popularności....

czytaj dalej
UCIĄŻLIWA POKRZYWKA – JAK SOBIE Z NIĄ RADZIĆ?

UCIĄŻLIWA POKRZYWKA – JAK SOBIE Z NIĄ RADZIĆ?

Czym jest pokrzywka? O pokrzywce mówimy wtedy, gdy na skórze pojawia się bąbel pokrzywkowy, często o różowoporcelanowym kolorze. Rozwija się on szybko, często towarzyszy mu świąd skóry i ustępuje zazwyczaj po upływie nie dłużej niż doby. Rodzaje...

czytaj dalej
WŁAŚCIWOŚCI ROZMARYNU

WŁAŚCIWOŚCI ROZMARYNU

Rozmaryn jest rośliną leczniczą o silnym prozdrowotnym działaniu na ludzki organizm. Zioło to jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych, które wzmacniają układ odpornościowy. Badania wykazały, że rozmaryn i zawarte w nim...

czytaj dalej
WARSZTATY DIETETYCZNE Z MED-DIETA

WARSZTATY DIETETYCZNE Z MED-DIETA

Jako dietetycy nie tylko pomagamy pacjentom w gabinecie poprzez ułożenie planu żywieniowego. W minioną sobotę miałam okazję przeprowadzić warsztaty edukacyjne dla grupy harcerek z Inowrocławskiego Szczepu ZHR „Szare Wilczęta”. Rozmawiałyśmy o tym...

czytaj dalej
WŁAŚCIWOŚCI RABARBARU

WŁAŚCIWOŚCI RABARBARU

Rabarbar kojarzy mi się z kompotem, jednak  z tego niepozornego warzywa można przyrządzić bardzo dużo ciekawych potraw. Sezon na niego trwa krótko, dlatego warto wykorzystać jego potencjał. Rabarbar należy do rodziny rdestowatych, ma bardzo...

czytaj dalej
ŚWIĘTUJEMY DZIEŃ MAMY!

ŚWIĘTUJEMY DZIEŃ MAMY!

Wszystkim mamom z okazji ich święta życzymy zdrowia, radości oraz zasłużonej chwili wytchnienia od trosk dnia codziennego. Poniżej znajdziecie przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy, które możecie przygotować, aby poświętować ten piękny dzień....

czytaj dalej
CZY ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA JEST ZDROWSZA?

CZY ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA JEST ZDROWSZA?

Myślę, że każdemu z nas zależy na tym żeby żywność którą kupuje była wysokiej jakości. Zwłaszcza jeśli gotujemy posiłki dla dzieci – chcemy aby jedzenie dostarczyło im wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych. Równie ważne jest to...

czytaj dalej
JAK SZYBKO SCHUDNĄĆ?

JAK SZYBKO SCHUDNĄĆ?

Wielkimi krokami zbliżają się cieple dni i…. wakacje! Z utęsknieniem czekamy na wysokie temperatury, słońce, planujemy urlop. Wielu z nas czuje dyskomfort związany z nadprogramowymi kilogramami „po zimie” i chce przygotować swoje ciała przed...

czytaj dalej
CO TO JEST ORTOREKSJA?

CO TO JEST ORTOREKSJA?

Charakterystyka ortoreksji  Jakiś czas temu na naszym Instagramie  w jednym z postów poruszyłyśmy temat 0:1 podejścia do diety. Zajadająca się włoską pizzą Julia Roberts w filmie „Jedź, módl się, kocha” staje się symbolem zerwania z restrykcyjną...

czytaj dalej
JAKIE ROŚLINY STYMULUJĄ OŚRODKOWY UKŁAD NERWOWY?

JAKIE ROŚLINY STYMULUJĄ OŚRODKOWY UKŁAD NERWOWY?

Jak działa kofeina?  Surowce roślinne działające stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy to przede wszystkim rośliny zawierające kofeinę, ale nie tylko. Przyjrzymy się kilku wybranym surowcom ze znanych gatunków roślinnych, które powodują działanie...

czytaj dalej
GLIFOSAT- CZY MA WPŁYW NA NASZE ZDROWIE?

GLIFOSAT- CZY MA WPŁYW NA NASZE ZDROWIE?

Czym jest glifosat? Glifosat jest składnikiem preparatów, które są stosowane w celu ochrony upraw. Jego działanie polega na niszczeniu chwastów, ale bez uszkodzenia uprawianej rośliny. Glifosat służy również do osuszania np. rzepaku dzięki czemu...

czytaj dalej
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

Za naszymi oknami natura budzi się do życia. Ptaki śpiewają, słońce przyjemnie ogrzewa twarz, zakwitają pierwsze kwiaty. Święta to czas zarezerwowany dla rodziny, moment kiedy możemy zwolnić i być obecni tu i teraz z naszymi bliskimi. Życzymy Wam...

czytaj dalej
INSULINOOPORNOŚĆ- CO TO ZA CHOROBA?

INSULINOOPORNOŚĆ- CO TO ZA CHOROBA?

Świadomość społeczeństwa na temat cukrzycy jest bardzo duża…  Wiemy na czym ta choroba polega, wiemy jak ważną rolę w procesie leczenia odgrywa dieta. Co z insulinoopornością (IO), czyli chorobą która jest coraz częściej diagnozowana? Jakie są...

czytaj dalej
BURAKI- ANTIDOTUM NA NIEDOKRWISTOŚĆ?

BURAKI- ANTIDOTUM NA NIEDOKRWISTOŚĆ?

Ile żelaza znajduje się w burakach? Szerzej o niedokrwistości pisałyśmy w tym wpisie. Opisałyśmy rodzaje niedokrwistości, jakie badania laboratoryjne warto wykonać, a także o  wypływie niedokrwistości na szereg innych chorób. Jak mogliście się...

czytaj dalej
PRZECIWUTLENIACZE W DIECIE PRZY ENDOMETRIOZIE

PRZECIWUTLENIACZE W DIECIE PRZY ENDOMETRIOZIE

Uważa się, że stan zapalny jest jednym z głównych czynników endometriozy. Układ odpornościowy odgrywa kluczową rolę w patofizjologii endometriozy, a także w bólu i związanej z nią obniżonej płodności. W odpowiedzi zapalnej biorą udział różne...

czytaj dalej
MARZEC MIESIĄCEM ENDOMETRIOZY

MARZEC MIESIĄCEM ENDOMETRIOZY

Endometrioza co to za choroba? Nie ma lekarstwa na endometriozę! W medycynie tradycyjnie stosuje się leki przeciwbólowe, terapię hormonalną i leczenie chirurgiczne w celu zmniejszenia objawów endometriozy.  Należy mieć na uwadze, że tradycyjne...

czytaj dalej
JAK ZDROWO SCHUDNĄĆ? METAMORFOZA PACJENTKI AGATY

JAK ZDROWO SCHUDNĄĆ? METAMORFOZA PACJENTKI AGATY

W maju zeszłego roku zgłosiła się do mnie Pani Ania – chciała zrzucić nadprogramowe kilogramy, próbowała już wszystkich możliwych diet „cud” i stwierdziła, że jest to jej ostatnia szansa na zadbanieo swoje zdrowie. Ponadto borykała się z chorobą...

czytaj dalej
MIĘŚNIAKI MACICY- NATURALNE WSPARCIE LECZENIA

MIĘŚNIAKI MACICY- NATURALNE WSPARCIE LECZENIA

Mięśniaki macicy- jaka dieta? Mięśniaki macicy to najczęstsze łagodne guzy macicy dotykające kobiety. Wzrost mięśniaków jest zależny od hormonów, dlatego  rzadko obserwuje się je u dziewcząt przed pierwszą miesiączką; częściej występują wśród...

czytaj dalej
HELICOBACTER PYLORI- JAKI MA ZWIĄZEK Z HASHIMOTO?

HELICOBACTER PYLORI- JAKI MA ZWIĄZEK Z HASHIMOTO?

Czym właściwie jest H.pylori? Bakteria ta bytuje w żołądku pod warstwą śluzu, która pokrywa jego komórki nabłonkowe. Dzięki temu, że produkuje enzym- ureazę jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka. Do zakażenia tą bakterią dochodzi...

czytaj dalej
STYCZNIOWY PROJEKT MED-DIETA – PODSUMOWANIE

STYCZNIOWY PROJEKT MED-DIETA – PODSUMOWANIE

Na czym polegał projekt? Projekt powstał z myślą o wszystkich osobach, które w nowym roku spisują postanowienia. Często na tej liście znajduje się chęć zmiany na zdrowszy styl życia, utrata nadmiernych kilogramów czy zwiększenie aktywności...

czytaj dalej
JAKIE SĄ NAJLEPSZE DIETY – RANKING 2021

JAKIE SĄ NAJLEPSZE DIETY – RANKING 2021

 Już po raz jedenasty amerykańska firma U.S. News & World Report(zajmująca się tworzeniem raportów, rankingów z zakresu m.in. zdrowia) stworzyła ranking najlepszych diet 2021 roku. Diety przeanalizowano m.in. kątem łatwości zastosowania się do...

czytaj dalej
JAK POWINNA WYGLĄDAĆ DIETA PRZY ANTYKONCEPCJI?

JAK POWINNA WYGLĄDAĆ DIETA PRZY ANTYKONCEPCJI?

Pomimo wielu skutków ubocznych wiele kobiet korzysta z antykoncepcji. Pisałam ostatnio na ten temat post jak antykoncepcja wpływa na organizm kobiety. Zdaję sobie sprawę, że jest to kwestia indywidualna i każda kobieta ma prawo decydować czy chce...

czytaj dalej
JAKI WPŁYW NA ORGANIZM KOBIETY MA ANTYKONCEPCJA?

JAKI WPŁYW NA ORGANIZM KOBIETY MA ANTYKONCEPCJA?

Antykoncepcja jest świadomym działaniem kobiety mającym na celu zabezpieczenia przed poczęciem. W obecnych czasach coraz młodsze kobiety korzystają z ogólnodostępnych metod i środków  w celu zapobiegania ciąży. W znacznym stopniu część z nich to...

czytaj dalej
ILE POWINNO SIĘ JEŚĆ WARZYW, A ILE OWOCÓW?

ILE POWINNO SIĘ JEŚĆ WARZYW, A ILE OWOCÓW?

Owoce i warzywa są podstawą zaleceń żywieniowych. Według IŻŻ i nowego talerza zdrowego żywienia, warzywa i owoce powinny dominować w diecie każdego człowieka. Warto jeść warzywa i owoce codziennie, gdyż są one bogatym źródłem: witamin, minerałów,...

czytaj dalej
PROJEKT „STYCZNIOWE ODCHUDZANIE Z MED-DIETA”

PROJEKT „STYCZNIOWE ODCHUDZANIE Z MED-DIETA”

Nowy Rok to dla wielu osób symbol zmian, nowego początku, czystej karty. Planujemy zrzucenie zbędnych kilogramów, rozpoczęcie diety. Niestety, bardzo często zapału starcza nam na pierwszy miesiąc roku. A co dalej? Jak osiągnąć wymarzoną masę ciała...

czytaj dalej
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

Święta Bożego Narodzenia to czas spędzony z bliskimi osobami. Pomimo wyjątkowych okoliczności w jakich się znaleźliśmy warto pamiętać o tym co najważniejsze... W te święta życzymy Wam żebyście znaleźli czas na celebrowanie relacji z drugim...

czytaj dalej
RODZAJE I DIAGNOSTYKA NIEDOKRWISTOŚCI?

RODZAJE I DIAGNOSTYKA NIEDOKRWISTOŚCI?

Przemęczenie, problemy z koncentracją, obniżona odporność, sucha skóra - to objawy z którymi bardzo często zgłaszają się pacjenci do gabinetu dietetyka. Mogą one świadczyć o niedokrwistości, czyli schorzeniu, które charakteryzuje się obniżonym...

czytaj dalej
MOJA PRZYGODA Z AKTYWNOŚCIĄ FIZYCZNĄ

MOJA PRZYGODA Z AKTYWNOŚCIĄ FIZYCZNĄ

Muszę się przyznać, że był taki czas kiedy nie znosiłam jakiejkolwiek formy ruchu. Bieganie, ćwiczenia na zajęciach WF to była po prostu istna mordęga! Nie przesadzam…robiłam wszystko byle tylko ominąć zajęcia WF. Na szczęście nigdy nie miałam...

czytaj dalej
JAK CZYTAĆ ETYKIETY?

JAK CZYTAĆ ETYKIETY?

Zdrowa dieta to podstawa dobrego funkcjonowania organizmu. Niestety często z pozoru zdrowe produkty, okazują się pełne konserwantów i sztucznych dodatków. Producenci żywności bardzo często starają się zamaskować fatalny skład produktu kolorowym opakowaniem, efektownym zdjęciem produktu, czy rzucającą się w oczy chwytliwą nazwą.

czytaj dalej
MASŁO KLAROWANE

MASŁO KLAROWANE

Masło klarowane od tysięcy lat wykorzystywane jest w kuchni indyjskiej, gdzie wytwarzane jest z mleka krowiego lub bawolego i określane jest mianem Ghee. W przeszłości używano go jako składnik wielu kosmetyków. Według medycyny Ajurwedyjskiej masło klarowane uznawane jest za najzdrowszy tłuszcz jadalny.

czytaj dalej
OLIWA Z OLIWEK

OLIWA Z OLIWEK

Oliwa z oliwek pozyskiwana jest z owoców oliwki europejskiej jest zaliczana do najpopularniejszych tłuszczów roślinnych używanych na świecie. Wyróżnia się kilka typów oliwy z oliwek ze względu na tzw. liczbę kwasową czyli zawartość kwasów tłuszczowych( im niższa tym lepsza jakościowo oliwa) – najniższą liczbę kwasową posiada oliwa pozyskana ze świeżych, nieuszkodzonych owoców.

czytaj dalej

O nas

Na pierwszym miejscu stawiamy wiedzę opartą na najnowszych badaniach naukowych. Do każdego przypadku podchodzimy indywidualnie, szukając najlepszych rozwiązań bazując na naszym doświadczeniu zawodowym.

ul. Leśna 19/61, 85-676 Bydgoszcz

666 679 789

kontakt@meddietabydgoszcz.pl

Najnowsze wpisy