Świadomość społeczeństwa na temat cukrzycy jest bardzo duża… Wiemy na czym ta choroba polega, wiemy jak ważną rolę w procesie leczenia odgrywa dieta. Co z insulinoopornością (IO), czyli chorobą która jest coraz częściej diagnozowana? Jakie są najczęstsze objawy insulinooporności? Czy to schorzenie zwiększa ryzyko wystąpienia innych chorób? Jaką dietę należy zastosować? Już wyjaśniamy…
Insulinooporność – na czym polega?
Zacznijmy od krótkiego przypomnienia lekcji biologii – insulina to hormon wydzielany przez trzustkę, który odpowiada za obniżenie poziomu glukozy we krwi. W przypadku insulinooporności tkanki w naszym organizmie są dosłownie ‘oporne’ na jej działanie, czyli glukoza nie przenika do wnętrza komórek. W konsekwencji poziom glukozy we krwi zostaje na tym samym poziomie, trzustka w dalszym ciągu wydziela insulinę co prowadzi do powstania mechanizmu „błędnego koła”.
Ciągła ochota na „coś słodkiego”, zmęczenie, przybieranie na wadze –trudności w schudnięciu, problemy z koncentracją – te objawy mogą świadczyć o tym, że cierpisz na IO. Niestety bardzo często choroba może przebiegać bezobjawowo lub łatwo nie zauważyć niepokojących objawów.
Dlaczego chorujemy?
Mechanizm rozwoju tej choroby nie został jeszcze do końca poznany. Nadmiar tkanki tłuszczowej wokół narządów wewnętrznych tj. trzustka, wątroba prowadzi do rozwoju ogólnego stanu zapalnego co nie pozostaje bez wpływu na funkcjonowanie trzustki. Brak ruchu w ciągu dnia, przewlekły stres, obciążenie genetyczne, niewyspanie, zaburzony rytm dobowy również mogą przyczyniać się do rozwoju IO. Oczywiście nieprawidłowa dieta, oparta na produktach bogatych w cukry proste, tłuszcze trans oraz nadmiar kalorii też zwiększa ryzyko zachorowania.
Aby zdiagnozować insulinooporność należy wykonać następujące badania krwi:
- Krzywa glukozowo-insulinowa najlepiej 3-punktowa
- Hemoglobina glikowana HbA1c
Nieleczona insulinooporność może prowadzić do rozwoju wielu ciężkich chorób m.in:
- Zespołu policystycznych jajników
- Zespołu metabolicznego
- Chorób układu krążenia
- Stanu przedcukrzycowego, cukrzycy typu 2
- Dyslipidemia
Insulinooporność – jaka dieta?
Leczenie IO w dużej mierze opiera się na zmianie sposobu odżywiania jak również na włączeniu aktywności fizycznej dostosowanej do pacjenta ( na początek sprawdzą się spacery – 10 tysięcy kroków, lub rower) z czasem można zwiększyć jej intensywność. Dieta powinna opierać się na wysokiej jakości, nieprzetworzonych produktach, które dostarczą wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Posiłki powinny być komponowane według zasad diety z niskim indeksem glikemicznym (IG).
Agata