KONFERENCJA DIETETYCZNA FOOD FORUM
Praca dietetyka to nie tylko układanie jadłospisów i przeprowadzanie konsultacji. Ważnym elementem naszej ścieżki zawodowej są także konferencje i szkolenia. To świetna okazja, aby poznać najnowsze badania naukowe, wymienić się doświadczeniami z innymi specjalistami, a także porozmawiać o codziennych wyzwaniach przy filiżance kawy.
Przełom września i października to dla nas czas konferencji i webinarów. W minioną sobotę, 27.09, miałyśmy okazję uczestniczyć w wydarzeniu organizowanym przez czasopismo dietetyczne Food Forum – „Nutrihacking. Jak prawidłowe odżywianie może wydłużyć i polepszyć jakość życia Twoich pacjentów?”.
Tematyka konferencji była niezwykle szeroka. Omawiano m.in.:
- nutripsychiatrię, czyli wpływ diety i żywienia na zdrowie psychiczne, nastrój i funkcjonowanie mózgu,
- rolę diety i probiotyków w łagodzeniu oraz leczeniu SIBO,
- znaczenie nukleotydów dietetycznych w praktyce gabinetowej,
- dietoterapię w ADHD,
- wpływ kondycji jelit na zdrowie włosów,
- rolę kwasów omega-3 w układzie krążenia,
- temat prehabilitacji, czyli dietetycznego i suplementacyjnego przygotowania organizmu przed np. zabiegami lub operacjami.
Wykłady były przygotowane na bardzo wysokim poziomie merytorycznym, poparte aktualnymi badaniami naukowymi i zgodne z najnowszymi trendami w żywieniu.
Zdobyta wiedza na pewno znajdzie zastosowanie w naszej codziennej pracy gabinetowej, abyśmy mogły jeszcze skuteczniej wspierać naszych podopiecznych.
Już za dwa tygodnie czeka nas kolejny wyjazd i ciekawe tematy – o szczegółach dowiecie się później.
Po przeczytaniu zapoznaj się z innymi wpisami: