HERBATA NA WIECZÓR – JAKĄ WYBRAĆ?

 

W dzisiejszym świecie, pełnym obowiązków i codziennego pośpiechu, coraz częściej szukamy chwil wytchnienia i prostych rytuałów, które pozwolą nam na moment zatrzymać się i odetchnąć. Dla jednych będzie to spacer w lesie, dla innych ulubiona książka, a dla wielu filiżanka aromatycznej herbaty, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale też koi zmysły.

Ziołowo-owocowe napary od wieków są nieodłącznym elementem naturalnej troski o zdrowie. Ich sekretem jest połączenie przyjemności picia z bogactwem właściwości prozdrowotnych, jakie kryją rośliny.
Mamy dla Was przepis na idealny napar, który będzie idealnym wyborem na wieczór.

Mieszanka kwiatów jaśminu, melisy, dzikiej róży i jabłka to kompozycja wyjątkowa. Delikatna, harmonijna, a jednocześnie pełna wartości odżywczych.

  • JAŚMIN

Nazwa „jaśmin” wywodzi się z perskiego słowa oznaczającego „dar od Boga”. Jest rośliną wieloletnią, najczęściej o białych kwiatach i uprawianą przede wszystkim ze względu na charakterystyczny, piękny zapach. Nadaje naszej herbacie kwiatowy zapach uwalniany pod wpływem temperatury. Ma działanie poprawiające nastrój, redukujące napięcie i stres. Działa kojąco na zmysły, idealnie wycisza przed snem. Zawiera antyoksydanty, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych. Usprawnia pracę układu krwionośnego. W medycynie tradycyjnej używano  jaśminu m.in. do zwalczania gorączki, poparzeń słonecznych i dolegliwości żołądkowych.

  • MELISA

To roślina pochodząca z obszaru Azji, Europy Południowej oraz Afryki Północnej. Idealnie sprawdza się w naparach na wieczór, ułatwiających zasypianie. Jest ziołem polecanym na stres. Działa łagodząco na bóle migrenowe. Pomaga w wyciszeniu się, ale również reguluje trawienie, łagodzi wzdęcia i problemy z przewodem pokarmowym. Ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne.

  • SUSZONA DZIKA RÓŻA

Owoce róży są źródłem witamin: A, E, B1, B2, K oraz innych grup związków, m.in. flawonoidów, garbników, kwasów organicznych (cytrynowy i jabłkowy), karotenoidów i pektyn. Jest skarbnicą witaminy C (od ok. 300 mg do nawet 1200 mg na 100 g. To kilka lub nawet kilkanaście razy więcej niż cytryna), która wspiera odporność, wspomaga produkcję kolagenu, chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Róża ma udowodnione naukowo działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Owoce dzikiej róży zalecane są osobom starszym, w okresie rekonwalescencji, przemęczenia i nadmiernego stresu, a także jako środek pomocniczy przy leczeniu przeziębień. Suszona dzika róża nadaje naszej mieszance przyjemne, kwaskowe nuty.

  • SUSZONE JABŁKO

Oczywiście można też użyć gruszkę lub inny owoc. W naszej herbatce pełni funkcję naturalnego „słodzika” czyniąc napar lekko owocowym, słodkim napojem. Jest to istotne zwłaszcza dla osób, które nie do końca lubią ziołowy posmak naparów. Suszone jabłka są również źródłem błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zwłaszcza jeżeli zostaną spożyte po wypiciu herbatki.

Praktyczne porady

  • Najlepiej użyć wody o temperaturze około 85–90°C, unikać wrzątku, żeby nie pozbywać naparu właściwości zdrowotnych.
  • Herbatę parzymy 8-10 minut.
  • Używać surowców z dobrego źródła, jaśmin czy melisa np. z firmy Kawon, Magiczny Ogród. Im lepsza jakość surowca, tym wyższa wartość odżywcza.

Taka herbata wspiera relaks i spokojny sen, łagodzi napięcie, wspomaga odporność i poprawia trawienie.

Przepis na herbatę pobierz tutaj (kliknij)

 

Przeczytaj nasze inne wpisy

1. Interakcje leków z surowcami roślinnymi. 

2.Mieszanka ziół na trawienie. 

3. Czy warto suszyć zioła? 

4. Zasady wyzwania „Pij pyłek pszczeli”