JAKA MIESZANKA ZIÓŁ WSPOMOŻE TRAWIENIE?

 

Dostępnych jest wiele roślin zielarskich, które wykazują szereg właściwości na układ pokarmowy. Wśród nich możemy wyróżnić:

  • Rumianek pospolity (Matricaria recutita L.)
  • Lawendę lekarską (Lavandula officinalis Chaix.)

  • Miętę pieprzową (Mentha piperita L. Hudson)

  • Arcydzięgiel litwor (Archangelica officinalis Hoffm.)
  • Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum L.)

Mieszanka wymienionych ziół wspomaga trawienie, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oraz zapobiega bólom żołądka i jelit. Dzięki łagodnemu działaniu uspokajającemu będzie pomocna przy różnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego na tle nerwowym.

    • Koszyczek rumianku – działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, dlatego stosuje się go w kolkach oraz wzdęciach. Będzie pomocny także w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz w chorobie wrzodowej żołądka, dzięki właściwościom przeciwzapalnym.
    • Kwiat lawendy – poprawia perystaltykę jelit oraz dróg żółciowych, stosowany jest przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, także o podłożu nerwicowym. Łagodnie uspokaja, a także wspomaga organizm przy niestrawnościach.
    • Liść mięty – zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych oraz przeciwdziała stanom skurczowym i łagodzi ból w obrębie przewodu pokarmowego. Stosuje się go w stanach zapalnych dróg żółciowych, żołądka oraz jelit. Będzie pomoc przy wzdęciach, kolkach, czy mdłościach.
    • Korzeń arcydzięgla – zwiększa czynność wydzielniczą przewodu pokarmowego i działa rozkurczowo na mięśnie gładkie. Stosuje się go w niestrawnościach, stanach skurczowych, a także stanach nerwowych. Wykazuje właściwości uspokajające i przeciwbakteryjne.
    • Owoc anyżu – wykazuje działanie rozkurczowe oraz wiatropędne. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, dlatego stosuje się go przy niestrawnościach.

     

    Przepis na własną mieszankę wspierającą trawienie:

    Zmieszaj w misce 4 części kwiatów rumianku, 2 części kwiatów lawendy, 2 części liści mięty, 1 część korzenia arcydzięgla, 1 część owoców anyżu. Mieszankę przesyp do słoika i przechowuj w ciemnym miejscu.
    W celu przygotowania naparu odmierz 2 łyżki mieszanki, zalej 500ml wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez 2 godziny. Następnie delikatnie podgrzej i przelej przez sitko.
    Herbatkę stosuj 3 razy dziennie lub doraźnie po posiłku.

    Przeciwwskazaniem do stosowania mieszanki jest ciąża, karmienie piersią, a także krwawienia wewnętrzne.

    Julia Kamińska

    Przeczytaj nasze inne wpisy: 

    1. Warsztaty zielarskie 

    2. Jakie jest zastosowanie krwawnika? 

    3.Sposoby na zakwaszenie żołądka