Schorzenia tarczycy u kobiet są główną przyczyną cykli bezowulacyjnych, niepłodności, a u ciężarnych mogą być przyczyną poronień lub przedwczesnego porodu. Pacjenci z dysfunkcją tarczycy wykazują również wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy, nadwagi, celiakii, cukrzycy czy depresji. Zdarza się tak, że niejednoznaczne objawy kliniczne oraz późna diagnostyka chorób tarczycy powodują, że czas planowanej ciąży się wydłuża, a problem współistniejących chorób się pogłębia. W przypadku niedoboru hormonów tarczycy w organizmie i osłabienia ich działania na poziomie komórkowym dochodzi do spadku tempa metabolizmu, rozwoju insulinooporności w wątrobie i tkankach obwodowych oraz do zmian w przebiegu szlaków metabolizmu węglowodanów i lipidów. Konsekwencją tego mogą być zaburzenia homeostazy glukozy i dyslipidemia, a następnie cukrzyca typu 2 i zwiększone ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych.
Bardzo często przyczyną zaburzeń funkcji tarczycy może być niedożywienie (w tym niedożywienie białkowe, wpływające na regulację stężenia białek transportujących hormony tarczycy w łożysku naczyniowym). Wiele kobiet rezygnuje z jedzenia produktów odzwierzęcych, przechodząc na dietę roślinną – źle skomponowaną (niedoborową) co wiąże się z niską podażą mikroelementów w diecie (np. jod, żelazo, selen, cynk) niezbędnych dla prawidłowej syntezy i funkcjonowania hormonów tarczycy. Pacjenci z niedożywieniem białkowym wykazują wyższe stężenie TSH. Prawdopodobnym wytłumaczeniem takiej obserwacji jest niezależny od prawidłowego stężenia T3 i T4 wzrost wydzielania TSH w przysadce, wywołany przez aktywność TRH (tyreoliberyna).
Jaką rolę odgrywa białko w diecie?
- Źródło aminokwasów do syntezy hormonów tarczycy.
- Zwiększenie podstawowej przemiany materii.
- Hamowanie wypadania włosów.
Rola białka w postępowaniu dietetycznym w chorobie Hashimoto wynika z udziału tyrozyny (jeden z 20 podstawowych aminokwasów białkowych) w syntezie hormonów tarczycy. Aminokwas ten jest także niezbędny do syntezy adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy. Ich niedobór może wpływać na zaburzenia nastroju, które są jednym z charakterystycznych objawów niedoczynności tarczycy.
Większość kobiet wybiera mięso chude (kurczak/indyk), ale czy słusznie powinniśmy się bać mięsa czerwonego?
Czerwone mięso (wołowina, jagnięcina, cielęcina) jest dobrym źródłem selenu, żelaza i cynku, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania syntezy hormonów tarczycy. Dodatkowo czerwone mięso jest bogate w witaminę B12. Zawartość żelaza w wołowinie jest ok. 251% większa niż w piersi z kurczaka. A jak niska podaż żelaza w diecie to i niski poziom ferrytyny. Jak niska ferrytyna to pojawia się problem z wypadaniem włosów, zmęczeniem, suchością skóry, osłabioną odpornością, sennością, problemy z koncentracją i pamięcią (czy te objawy nie przypominają objawów niedoczynności tarczycy???). Niedobór żelaza, ferrytyny wpływa na hamowanie aktywności peroksydazy tarczycowej i wzrost poziomu TSH, przeciwciał i konwersji hormonów tarczycy.
W kolejnym poście pojawi się informacje, jakie wartości ferrytyny są prawidłowe.
Justyna