Zastosowanie morwy białej w cukrzycy

Fitoterapia zyskuje na popularności! Coraz częściej spotykam się z zapytaniem o zioła w różnych jednostkach chorobowych. Oczywiście samo zastosowanie ziół czy w cukrzycy, czy w otyłości, czy w każdej innej chorobie nie pomoże. Ważna, a nawet bym powiedziała najważniejsza, jest dieta i aktywność fizyczna. Jestem zdania, że zioła mogą pięknie uzupełnić całą terapię farmakologiczną i dietetyczną jak wisienka na torcie.

Wśród dostępnych w Polsce ziół, które warto włączyć do terapii zaburzeń związanych z hiperglikemią, są: morwa biała, korzeń cykorii, ziele rutwicy lekarskiej, liść borówki czernicy, korzeń/ziele mniszka lekarskiego, liść/korzeń pokrzywy.

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej od stuleci wykorzystuje się w leczeniu cukrzycy około 200 gatunków roślin leczniczych i spożywczych np.: korzenie traganka błoniastego, korzeń ramanii kleistej, korzeń żeń-szenia azjatyckiego, korę korzeni piwonii chińskiej.

MORWA BIAŁA

W owocach morwy stwierdzono dużą różnorodność składników odżywczych, takich jak: kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy, minerały i związki bioaktywne, w tym antocyjany, rutynę, kwercetynę, kwas chlorogenowy i polisacharydy. Ponadto ekstrakty i aktywne składniki owoców morwy wykazują liczne działania biologiczne: przeciwutleniające, neuroprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe, immunomodulujące, przeciwnowotworowe, przeciwhiperglikemiczne i hipolipidemiczne. 

Istnieje wiele opublikowanych badań wykazujących korzystny wpływ morwy białej na poziom glukozy we krwi, a niedawna metaanaliza wykazała, że ekstrakty z liści morwy znacząco zmniejszają poziom glukozy poposiłkowej (napar z 2 g liści morwy białej zastosowany w trakcie posiłków znacząco obniża glikemię poposiłkową).

Morwa biała zawiera w liściach 1-deoksynojirmicynę (DNJ) inhibitor glukozydaz jelitowych i dużą ilość kwercetyny, która również obniża poziom glukozy we krwi.

Mechanizm działania związków pozyskiwanych z morwy polega na hamowaniu aktywności enzymów zaangażowanych w metabolizm cukrów: α-glukozydazy oraz maltazy. Natomiast enzymy te odpowiadają za przemiany w jelicie cienkim cukrów złożonych do glukozy. Dzięki zmniejszeniu aktywności wspomnianych enzymów proces wchłaniania glukozy zostaje spowolniony i przyczynia się do ograniczenia glikemii występującej po posiłku. 1-deoksynojirmicyna jako naturalny inhibitor, w przeciwieństwie do jego syntetycznych odpowiedników nie wywołuje u pacjentów efektów ubocznych, takich jak senność, wzdęcia czy biegunki.

Przyjmowanie morwy białej razem z lekami na cukrzycę może spowodować zbyt niski poziom cukru we krwi. Ważne, aby monitorować poziom cukru we krwi. Może będzie (po konsultacji z lekarzem) konieczna zmiana dawki leku na cukrzycę.

Gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi może spowodować hipoglikemię charakteryzującą się drżeniem, zawrotami głowy, poceniem się, zmęczeniem, zawrotami głowy i omdleniami.

Justyna