JAKIE WŁAŚCIWOŚCI POSIADA SIEMIĘ LNIANE?

Siemię lniane to dojrzałe i wysuszone nasiona, które pozyskuje się z lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.). Zawierają one m. in. śluz, olej tłusty o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolenowego, linolowego, olejowego), glukozydy cyjanogenne i białko. Są również bogactwem witamin z grupy B oraz składników mineralnych m.in. wapnia i magnezu.

Z dobrodziejstw tej rośliny można skorzystać na różne sposoby. Możliwe jest jej stosowanie w postaci:

  • Maceratów,
  • nasion wraz z płynem,
  • oleju lnianego.

Maceraty

Przygotowując macerat z lnu należy odmierzyć 2 łyżki nasion oraz 250ml wody w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania obejmuje przepłukanie nasion, a następnie zalanie ich wodą i odstawienie na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie wydzieli się śluz, dzięki czemu płyn uzyska galaretowatą konsystencję. Dzięki obecności śluzu maceraty z tego surowca mają działanie powlekające. Ze względu na swoje właściwości łagodzące i osłaniające są stosowane wspomagająco w leczeniu choroby wrzodowej, w stanach zapalnych żołądka, jelit, a także jamy ustnej i gardła.

Nasiona wraz z płynem

Nasiona (całe lub rozgniecione) spożyte wraz z wodą pobudzają perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżnienia, dlatego doskonale sprawdzą się przy zaparciach. Chcąc uzyskać taki efekt należy spożyć 1 łyżkę nasion i popić 150ml płynu.

Olej lniany

Z nasion lnu pozyskuje się olej lniany. Stanowi on cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasów omega-3). Dzięki ich obecności ma właściwości obniżające poziom cukru, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi, podnosząc jednocześnie poziom (dobrego) cholesterolu HDL. Zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krwionośnego. Ponadto działa przeciwutleniająco, a także wykazuje działanie łagodzące, dlatego stosuje się go w stanach zapalnych i chorobie wrzodowej. Osoby dorosłe mogą spożywać olej w ilości 1-3 łyżek dziennie. Można dodawać go do sałatek, koktajli, kanapek lub spożywać bezpośrednio z łyżki.

Na bazie nasion lnu można przygotować również zdrowy i pożywny posiłek – siemiankę.

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki świeżo zmielonych nasion lnu

  • 250ml gorącego mleka, napoju roślinnego lub wody

  • 1 łyżka miodu

  • 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

  • ulubione owoce, orzechy lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Płyn podgrzej na średnim ogniu, a gdy będzie już gorący dodaj do niego zmielone nasiona. Podgrzewaj jeszcze przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut. Po tym czasie możesz zblendować masę, jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji. Następnie dodaj cynamon oraz miód i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ciesząc się doskonałym smakiem i czerpiąc z właściwości zdrowotnych.

Przeciwwskazaniem do stosowania siemienia lnianego jest niedrożność jelit. Ponadto między spożyciem lnu, a przyjmowaniem leków należy zachować odstęp wynoszący około 2 godzin. W przypadku nadwagi nie zaleca się spożywania całych ani nieodtłuszczonych nasion ze względu na ich wysoką kaloryczność.

Bardzo istotne jest stosowanie siemienia lnianego dobrej jakości. Na stronie naturalne.prastara.pl można zakupić mielone na zimno siemię lniane, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych produkt ten należy przechowywać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu 3 tygodni.  

Julia Kamińska

Przeczytaj nasze inne wpisy: 

1. Problemy z żołądkiem, jakie zioła wybrać? 

2. Mieszanka ziołowa na trawienie

3. Działanie przeciwbólowe kurkuminy