W żołądku, przez komórki okładzinowe wytwarzany jest kwas solny oraz inne enzymy zamieniające kęsy jedzenia, które spożywamy w miazgę pokarmową. Jeżeli mamy nieodpowiednią ilość kwasów żołądkowych to możemy mieć problem z trawieniem mięsa, ryb, jaj, nabiału stąd po spożyciu mogą pojawiać się wzdęcia i gazy. Dodatkowo upośledzone trawienie białek prowadzi do znacznego pogorszenia przyswajania żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12, witaminy B6. Dlatego, jeżeli dalej masz niedobory tych składników, mimo stosowania ich w suplementacji to przyjrzyj się pracy twojego żołądka. Żołądek jest również naszą pierwszą linią obrony przed np. pasożytami i innym drobnoustrojami.

Czy istnieją sposoby na zwiększenie wydzielania kwasu solnego i poprawę trawienia?

  • Jedz powoli i przeżuwaj dokładnie. Takie proste rozwiązanie, a jakie trudne w praktyce. Nie traktujmy jedzenia jako przerywnik, tylko przeznaczmy sobie odpowiedni czas na spokojną konsumpcję bez rozpraszaczy np. telefonu. Musimy dać czas na to, żeby enzymy trawienne mogły zacząć pełnić swoje zadanie.
  • Zadbaj o podaż cynku. Cynk jest niezbędny do produkcji HCL. Naturalnie znajdziemy go w orzechach i nasionach, wątróbce, jajach, ostrygach.
  • Jedz kiszonki. Kapusta kiszona, kimchi, czy inne produkty kiszone, ale tutaj ostrożne powinny być osoby z nietolerancją histaminy.
  • Ocet jabłkowy. Wybieramy taki naturalny, mętny, ( nie zakwaszamy nigdy octem spirytusowym!!). Na początek możemy spróbować wypić 1 łyżeczkę wymieszaną z ½ szklanki wody, 15 minut przed posiłkiem np. obiadem, jeżeli będzie dobra tolerancja to możemy zwiększyć stopniowo do nawet 2 łyżek na 1/3 szklanki wody. Możemy również na początek spróbować z sokiem z cytryny.
  • Betaina HCL – powinna być przyjmowana chwilę przed rozpoczęciem jedzenia, które zawiera białko np. kurczaka czy rybę. Zasada polega na tym, że zaczynamy przyjmować od 1 kapsułki i stopniowo dodajemy kolejne kapsułki w następnym posiłku zawierającym białko, jeżeli poczujemy uczucie pieczenia, to zmniejszamy o 1 kapsułkę, np. po spożyciu 4 kapsułek pojawia się pieczenie, to nasza dawka powinna wynosić 3. Betainy nie powinno podawać się na pusty żołądek. Dawka maksymalna to 3000mg betainy HCL.
  • Możemy również kilka minut przed posiłkiem spożyć szczyptę soli himalajskiej lub kłodawskiej i poczekać aż się rozpuści w ustach.
  • Niektóre przyprawy takie jak: kozieradka, anyż, bazylia, kminek, cząber, kolendra, czarnuszka zwiększają wytwarzanie kwasu solnego.

Zanim zaczniemy „zakwaszać” żołądek, musimy być pewni, że nasza śluzówka żołądka nie jest podrażniona, czyli nie ma różnego rodzaju owrzodzeń, nadżerek. W innym przypadku najpierw należy skupić się na regeneracji śluzówki, poprzez włączenie np. kisielu z siemienia lnianego czy aloesu, a dopiero później możemy zająć się poprawą wydzielania.

 

Natalia

Po przeczytaniu wpisu sprawdź również:

1. Jaki są objawy zakażenia helicobacter. 

2. Zioła na problemy z żołądkiem.

3. Informacje na temat insulinooporności.