Najnowsze badania dotyczące witamin D, o których musisz wiedzieć!
Choroba COVID-19 jest zaliczana do wysoce zakaźnych chorób układu oddechowego. Do tej pory około 180 milionów ludzi na całym świecie zostało zarażonych koronawirusem, w tym 3,8 mln ludzi zmarło. Zakażenie nowym koronawirusem SARS-CoV2 charakteryzuje się istotną zmiennością kliniczną, co sugeruje, że istnieją ważne czynniki wpływające na stopień ciężkości choroby. Jednym z tych czynników jest niedobór witaminy D, który jest powszechnym zjawiskiem nie tylko wśród polskiej populacji, ale też na całym świecie.
Witamina D – dlaczego taka ważna?
Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która odgrywa ważną rolę w kilku procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie, takich jak metabolizm kości, wchłanianie wapnia i fosforu oraz prawidłowa praca układu odpornościowego. Witamina D może zmniejszyć ryzyko infekcji poprzez stymulację wrodzonej odporności komórkowej, hamowanie burzy cytokin, zmniejszanie produkcji prozapalnych cytokin. Na niedobór witaminy D ma wpływ m.in. pochodzenie etniczne, mniejsza ekspozycja na słońce, pora roku, pora dnia, ubranie, stosowanie kremów przeciwsłonecznych, pigmentacja, wiek, otyłość, choroby przewlekłe.
Niedobór witaminy D w kontekście zakażenia koronawirusem – dochodzi do zwiększenia produkcji cytokin prozapalanych, wzrostu stanu zapalnego oraz modulacji odpowiedzi immunologicznej co prowadzi do uszkodzenia płuc. Osoby otyłe są szczególnie narażone – wzrasta poziom glukozy we krwi oraz krzepliwość krwi co może wiązać się z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz zwiększać ryzyko zatorowości, udaru mózgu. (źródło grafiki: https://doi.org/10.1007/s11154-021-09705-6)
Niedobór witaminy D a choroby układu oddechowego
Powiązano niski poziom witaminy D ze zwiększoną podatnością na choroby zakaźne, szczególnie infekcje dróg oddechowych. Badania obserwacyjne stwierdziły związek pomiędzy niskimi poziomami 25-hydroksywitaminy D (25OHD) w surowicy i wyższym ryzykiem zakażenia SARS-CoV2, wyższym ryzykiem śmiertelności z powodu ciężkiego COVID-19.
Ocenie poddano pacjentów z potwierdzonym COVID-19. Wszyscy pacjenci zostali poddani ocenie klinicznej i obserwacji, wykonano pomiary laboratoryjne oraz TK klatki piersiowej, w tym pomiar grubości nasierdziowej tkanki tłuszczowej. Za niski poziom witaminy D uznaje się <20 ng/ml (<50nmol/L), a niedobór witaminy D jako poziom <12 ng/ml (<30 nmol/l). Spośród 551 osób włączonych do badania 45,6% miało niski poziom witaminy D w surowicy , a 10,9% cierpiało na niedobory. Zwiększone ryzyko śmiertelności związanej z COVID-19 wynikające z niskiego poziomu witaminy D było częściowo związane z jej wpływem na D-dimery (cząsteczki białkowe powstające w procesie fibrynolizy, związane z procesem krzepnięcia) i ultraczułe troponiny sercowe. Niski poziom witaminy D może przyczyniać się do działania prozapalnego i prozakrzepowego, zwiększając ryzyko ciężkiego przebiegu choroby.
Niedobór witaminy D ma wpływ na śmiertelność, długość hospitalizacji oraz stopień ciężkości przebiegu choroby Covid-19. (źródło grafiki: https://doi.org/10.1007/s11154-021-09705-6)
Dokonano analizy powiązań między suplementacją cholekalcyferolem lub kalcyfediolem, poziomiem 25-hydroksywitamina D w surowicy oraz przebiegiem COVID-19 w dużej populacji.Wszystkie osoby w wieku ≥18 lat mieszkające w Barcelonie-Centralnej Katalonii (n=4,6 mln) otrzymujące cholekalcyferol lub kalcyfediol od kwietnia 2019 r. do lutego 2020 r. zostały porównane z grupą kontrolną (bez suplementacji). Zmiennymi wyniku były zakażenie SARS-CoV2, ciężka śmiertelność COVID-19 podczas pierwszej fali pandemii. Dane demograficzne, choroby współistniejące, poziomy 25OHD w surowicy i jednoczesne leczenie farmakologiczne zostały uznane jako współzmienne. Suplementacja cholekalcyferolem (n=108 343) była związana z niewielką ochroną przed zakażeniem SARS-CoV2(n=4352 [4,0%] vs 9142/216 686 [4,2%] w grupie kontrolnej; HR 0,95 [CI 95% 0,91–0,98], p=0,004). Pacjenci przyjmujący cholekalcyferol (poziomy 25OHD ≥30 ng/ml w surowicy) mieli mniejsze ryzyko zakażenia SARS-CoV2, mniejsze ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 oraz niższą śmiertelność związana z COVID-19 niż niesuplementowani pacjenci z niedoborem 25OHD.
Stosowanie kalcyfediolu (n=134 703) nie wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem zakażenia SARS-CoV2 lub śmiertelności. Jednak pacjenci leczeni kalcyfediolem osiągający poziomy 25OHD w surowicy ≥30 ng/ml mieli również niższe ryzyko zakażenia SARS-CoV2, niższe ryzyko ciężkiego COVID-19 i niższą śmiertelność COVID-19 w porównaniu do pacjentów z niedoborem 25OHD, którzy nie otrzymali suplementów witaminy D.
Jak suplementować witaminę D?
Zawsze przed włączeniem suplementacji należy oznaczyć poziom witaminy D w surowicy, koszt badania jest różny w zależności od laboratorium, natomiast waha się w przedziale 70-100 zł. Coraz częściej mówi się o tym, że suplementować powinno się przez cały rok – nie tylko w okresie jesienno – zimowym.
Preparaty sprawdzone przez nas i naszych pacjentów:
1. Vitamin D3 +K2MK7 (Witamina D3+K2MK7) Suplement Diety Labs212 – na hasło „med-dieta7” 7% zniżki
2. N°1 Omega VIT Suplement diety LabOne –na hasło “MED-DIETA” 15% zniżki
3. D-vitum – produkt dostępny na stronie mass-zone.eu – na hasło „justyna10lewicka” 10% zniżki
Przemyślenia prosto z gabinetu dietetyka
Na co dzień pracuje w szpitalu w Bydgoszczy m.in. na oddziale izolacyjnym, gdzie mam styczność z pacjentami zarażonymi koronawirusem. Większość pacjentów przy przyjęciu na oddział ma wykonywane oznaczenie m.in. witaminy D w surowicy i włączoną odpowiednią dawkę suplementacją (jeśli istnieje taka potrzeba). Najnowsza wiedza medyczna jest stosowana w praktyce, co przekłada się na długość hospitalizacji, ciężkość przebiegu choroby.
Agata
Bibliografia:
„Association of Vitamin D Status with SARS-CoV-2 Infection or COVID-19 Severity: A Systematic Review and Meta-analysis” Asma Kazemi, Vida Mohammadi, Sahar Keshtkar Aghababaee, Mahdieh Golzarand, Cain CT Clark, Siavash Babajafar Adv Nutr 2021;12:1636–1658; doi: https://doi.org/10.1093/advances/nmab012
“Vitamin D supplementation and COVID-19 risk: a population-based, cohort study” J. Oristrell, J. C. Oliva, E. Casado, I. Subirana, D. Domínguez, A. Toloba, A. Balado, M. Grau Journal of Endocrinological Investigation (2022) 45:167–179 https://doi.org/10.1007/s40618-021-01639-9
“Serum Vitamin D Levels Are Associated With Increased COVID-19 Severity and Mortality Independent of Whole-Body and Visceral Adiposity” Pablo Esteban Vanegas-Cedillo, Omar Yaxmehen Bello-Chavolla, Natalia Ramírez-Pedraza, Bethsabel Rodríguez Encinas, Carolina Isabel Pérez Carrión, María Isabel Jasso-Ávila, Jorge Carlos Valladares-García, Diana Hernández-Juárez, Arsenio Vargas-Vázquez, Neftali Eduardo Antonio-Villa, Monica Chapa-Ibarguengoitia, Alfredo Ponce de Leon, José Sifuentes-Osornio, Carlos A. Aguilar-Salinas, Roopa Mehta Frontiers in Nutrtion January 2022, volume 9, article 813485
“Vitamin D and COVID-19: A review on the role of vitamin D in preventing and reducing the severity of COVID-19 infection” Mobeen Abdrabbo, Cole M. Birch, Michael Brandt, Kelsey A. Cicigoi, Stephen J. Coffey, Connor C. Dolan, Hannah Dvorak, Ava C. Gehrke, Audrey E. L. Gerzema, Abby Hansen, Ethan J. Henseler Protein Science. 2021;30:2206–2220.
“Association of vitamin D status with COVID-19 and its severity Vitamin D and COVID-19: a narrative review” Jae Hyun Bae, Hun Jee Choe, Michael F. Holick, Soo Lims Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders https://doi.org/10.1007/s11154-021-09705-6
Po przeczytaniu wpisu przejdź do: