Miałyśmy ogromną przyjemność uczestniczyć w konferencji online zorganizowanej przez Pomorski Uniwersytet Medyczny. Jej celem było odpowiedzenie na pytanie czy trwająca pandemia zmieniła coś w naszej zawodowej rzeczywistości.

Czy możemy podjąć jakiekolwiek kroki żeby uchronić się przed wirusem lub złagodzić przebieg choroby?

Zdecydowanie dużo mówi się o roli odpowiedniej masy ciała, niestety występująca nadwaga i otyłość może skutkować dużo poważniejszym  przebiegiem choroby.  Oprócz tego suplementacja, głównie wymienia się witaminę D3, ale również cynk, witaminę C, kwasy omega-3.

 Z jakimi problemami mierzą się pacjenci, którzy przechorowali Covid-19?

  • Przede wszystkim najwięcej pacjentów ma tzw. „mgłę mózgową”, czyli mają problemy z koncentracją, zapominaniem słów. Niestety dochodzenie do formy sprzed choroby w tym aspekcie może trwać bardzo długo. Możemy sobie pomóc dbając o odpoczynek, odpowiednie nawodnienie, włączając umiarkowaną aktywność fizyczną, ale również poprzez suplementację witamin z grupy B, witaminą D3, ginko biloba.
  • Zaburzenia węchu i smaku to kolejny częsty skutek choroby. Związane jest to z połączeniem wirusa z receptorami ACE2, które znajdują się w nabłonku błony śluzowej nosa i jamy ustnej, które są głównym źródłem wnikania wirusa. W powrocie do sprawności smaku i węchu może nam pomóc cynk, witaminy z grupy B oraz witamina A. Również istotny jest trening poprzez krótkotrwałe pobudzanie węchu intensywnym zapachem np. goździkami.
  • Poza tym pacjenci czują ciągłe zmęczenie, są ospali. Bardzo często osoby, u których był problem ze strony układu pokarmowego zgłaszają pogorszenie samopoczucia.

 Czy możemy temu zaradzić?

Lekarze i specjaliści, którzy wypowiadali się na konferencji jasno zaznaczyli, że pacjenci, których masa ciała jest prawidłowa, zdecydowanie częściej łagodniej przechodzili chorobę. Jaki więc sposób żywienia będzie najlepszy? Dużo mówi się o diecie śródziemnomorskiej. Jest to zdecydowanie nasz ulubiony model żywienia. Opiera się w dużej mierze na zdrowych tłuszczach: oliwie, rybach – które zwierają kwasy tłuszczowe omega-3. Istotne jest również zachowanie ogólnego zdrowego stylu życia, czyli dbanie o sen i regenerację, ograniczenie używek i aktywność fizyczna. Specjaliści informowali również, żeby jak najwcześniej po chorobie wrócić do umiarkowanej aktywności fizycznej, oczywiście w miarę możliwości.

Niestety przechorowanie covid-19 negatywnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Zaburzenie bariery jelitowej może zwiększyć ryzyko choroby zapalnej jelit. Dlatego dużo mówi się o zastosowaniu odpowiednich probiotyków podczas choroby w celu załagodzenia objawów, jednak o jelita i ich mikrobiotę powinniśmy dbać przez cały czas, nie tylko podczas choroby.