Czym jest pokrzywka?

O pokrzywce mówimy wtedy, gdy na skórze pojawia się bąbel pokrzywkowy, często o różowoporcelanowym kolorze. Rozwija się on szybko, często towarzyszy mu świąd skóry i ustępuje zazwyczaj po upływie nie dłużej niż doby.

Rodzaje pokrzywki:

  1. Spontaniczna
  • ostra gdzie objawy trwają  poniżej 6 tygodni
  • przewlekła gdzie objawy trwają co najmniej 6 tygodni
  1. Indukowana
  2. Fizykalna
  • mechaniczna
  • termiczna
  1. Inne
  • pokrzywka wywołana nadmiernym poceniem się
  • anafilaksja z wysiłku fizycznego
  • anafilaksja związana z wysiłkiem i pokarmem
  • pokrzywka wodna
  1. Kontaktowa
  • alergiczna
  • niealergiczna

Jak widać po powyższej klasyfikacji podział pokrzywek, jest niezwykle szeroki. Głównym czynnikiem, który może wywołać pokrzywkę przewlekłą, są pokarmy. Często bardzo trudno jest je wyłapać i jasno stwierdzić co wywołuje reakcję zapalną organizmu. W gabinecie dietetycznym bardzo często obserwujemy pokrzywkę wynikającą z NIETOLERANCJI HISTAMINY. Histamina jest hormonem tkankowym, który w organizmie w odpowiedzi na reakcję alergiczną produkuje bazofile i komórki tuczne. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Problem zaczyna się, kiedy nasz organizm przestaje ją tolerować… Bardzo często nietolerancja histaminy wynika z niedoboru enzymu (diaminooksydazy) DAO. Poziom enzymu DAO oznacza się w surowicy krwi.

Warto zastanowić się nad przejściem na dietę antyhistaminową jeśli borykasz się z:

  • refluksem
  • alergiami
  • wypryskami, egzemą
  • pokrzywką
  • zatkany nos
  • przyspieszone bicie serca

Jak podają najnowsze badania eliminacja z diety produktów bogatych w histaminę, wpływa pozytywnie na ograniczenie ataków astmy u dzieci. W badaniu prowadzonym w Atenach wzięło udział 21 dzieci chorujących na astmę. Dzieci zostały losowo podzielone na 2 grupy – 1 grupa przyjmowała dietę bogatą w histaminę i analogiczne 2 grupa przyjmowała dietę opartą na produktach o niskiej zawartości histaminy. Objawy astmy oceniono przed i po zastosowaniu modyfikacji w diecie. U dzieci na diecie bogatej w histaminę obserwowano tendencję do przedłużających się i cięższych ataków astmy w porównaniu na dzieci na diecie antyhistaminowej.

Dieta antyhistaminowa – na czym polega?

Z jadłospisu należy wyeliminować produkty bogate w histaminę:

  • Ryby wędzone, marynowane, suszone, z puszki (tuńczyk, sardynka, makrela)
  • Owoce morza, sushi, ryby wędzone
  • Sery żółte, pleśniowe, podpuszczkowe
  • Fermentowane produkty mleczne: maślanka, jogurty, kefir
  • Kiełbasy, salami, konserwy mięsne i mięso wędzone
  • Kapusta kiszona, ogórki kiszone, strączki
  • Szpinak, bakłażan, fasola czerwona, różne odmiany kapusty, kalarepa, grzyby
  • Pomidory, keczup, przeciery
  • Cytrusy, banan, truskawki, ananas, kiwi, maliny, mango, papaja, rodzynki, winogrona, śliwki,
  • owoce konserwowe, owoce suszone, owoce kandyzowane
  • Ocet i produkty z dodatkiem octu
  • Drożdże i produkty z ich zawartością
  • Kakao, czekolada, coca-cola, alkohol – wino, piwo(również bezalkoholowe)

Niestety wciąż brakuje jasnej odpowiedzi, dlaczego niektóre osoby cierpią na nietolerancję histaminy-niektórzy badacze wskazują na czynniki środowiskowe, genetyczne, styl życia.

 

Bibliografia:

„The Impact of Food Histamine Intake on Asthma Activity: A Pilot Study” Emilia Vassilopoulou , George N. Konstantinou, Anastasia Dimitriou, Yannis Manios, Lemonica Koumbi, Nikolaos G. Papadopoulos Nutrients 2020, 12, 3402; doi:10.3390/nu12113402 „Kompletna dieta przeciwzapalna” Leslie Langevin

Agata