Czym jest pokrzywka?
O pokrzywce mówimy wtedy, gdy na skórze pojawia się bąbel pokrzywkowy, często o różowoporcelanowym kolorze. Rozwija się on szybko, często towarzyszy mu świąd skóry i ustępuje zazwyczaj po upływie nie dłużej niż doby.
Rodzaje pokrzywki:
- Spontaniczna
- ostra gdzie objawy trwają poniżej 6 tygodni
- przewlekła gdzie objawy trwają co najmniej 6 tygodni
- Indukowana
- Fizykalna
- mechaniczna
- termiczna
- Inne
- pokrzywka wywołana nadmiernym poceniem się
- anafilaksja z wysiłku fizycznego
- anafilaksja związana z wysiłkiem i pokarmem
- pokrzywka wodna
- Kontaktowa
- alergiczna
- niealergiczna
Jak widać po powyższej klasyfikacji podział pokrzywek, jest niezwykle szeroki. Głównym czynnikiem, który może wywołać pokrzywkę przewlekłą, są pokarmy. Często bardzo trudno jest je wyłapać i jasno stwierdzić co wywołuje reakcję zapalną organizmu. W gabinecie dietetycznym bardzo często obserwujemy pokrzywkę wynikającą z NIETOLERANCJI HISTAMINY. Histamina jest hormonem tkankowym, który w organizmie w odpowiedzi na reakcję alergiczną produkuje bazofile i komórki tuczne. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Problem zaczyna się, kiedy nasz organizm przestaje ją tolerować… Bardzo często nietolerancja histaminy wynika z niedoboru enzymu (diaminooksydazy) DAO. Poziom enzymu DAO oznacza się w surowicy krwi.
Warto zastanowić się nad przejściem na dietę antyhistaminową jeśli borykasz się z:
- refluksem
- alergiami
- wypryskami, egzemą
- pokrzywką
- zatkany nos
- przyspieszone bicie serca
Jak podają najnowsze badania eliminacja z diety produktów bogatych w histaminę, wpływa pozytywnie na ograniczenie ataków astmy u dzieci. W badaniu prowadzonym w Atenach wzięło udział 21 dzieci chorujących na astmę. Dzieci zostały losowo podzielone na 2 grupy – 1 grupa przyjmowała dietę bogatą w histaminę i analogiczne 2 grupa przyjmowała dietę opartą na produktach o niskiej zawartości histaminy. Objawy astmy oceniono przed i po zastosowaniu modyfikacji w diecie. U dzieci na diecie bogatej w histaminę obserwowano tendencję do przedłużających się i cięższych ataków astmy w porównaniu na dzieci na diecie antyhistaminowej.
Dieta antyhistaminowa – na czym polega?
Z jadłospisu należy wyeliminować produkty bogate w histaminę:
- Ryby wędzone, marynowane, suszone, z puszki (tuńczyk, sardynka, makrela)
- Owoce morza, sushi, ryby wędzone
- Sery żółte, pleśniowe, podpuszczkowe
- Fermentowane produkty mleczne: maślanka, jogurty, kefir
- Kiełbasy, salami, konserwy mięsne i mięso wędzone
- Kapusta kiszona, ogórki kiszone, strączki
- Szpinak, bakłażan, fasola czerwona, różne odmiany kapusty, kalarepa, grzyby
- Pomidory, keczup, przeciery
- Cytrusy, banan, truskawki, ananas, kiwi, maliny, mango, papaja, rodzynki, winogrona, śliwki,
- owoce konserwowe, owoce suszone, owoce kandyzowane
- Ocet i produkty z dodatkiem octu
- Drożdże i produkty z ich zawartością
- Kakao, czekolada, coca-cola, alkohol – wino, piwo(również bezalkoholowe)
Niestety wciąż brakuje jasnej odpowiedzi, dlaczego niektóre osoby cierpią na nietolerancję histaminy-niektórzy badacze wskazują na czynniki środowiskowe, genetyczne, styl życia.
Bibliografia:
„The Impact of Food Histamine Intake on Asthma Activity: A Pilot Study” Emilia Vassilopoulou , George N. Konstantinou, Anastasia Dimitriou, Yannis Manios, Lemonica Koumbi, Nikolaos G. Papadopoulos Nutrients 2020, 12, 3402; doi:10.3390/nu12113402 „Kompletna dieta przeciwzapalna” Leslie Langevin
Agata