Rozmaryn jest rośliną leczniczą o silnym prozdrowotnym działaniu na ludzki organizm.

Zioło to jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych, które wzmacniają układ odpornościowy. Badania wykazały, że rozmaryn i zawarte w nim związki zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.

Jak już wiadomo wolne rodniki nie są obojętne dla naszego organizmu. Przyczyniają się one do uszkodzenia błon komórkowych, zakłócają przebieg procesów metabolicznych. Prowadzą do powstania nowotworów, są przyczyną powstawania zaburzeń w obrębie układu krążenia, nerwowego, przyspieszają starzenie się organizmu.

Z świata fitoterapii

Z badań naukowych wynika, że rozmaryn może być dobry dla naszego mózgu. Jednym ze składników rozmarynu jest kwas karnozowy, który może zwalczać uszkodzenia wywoływane przez wolne rodniki w mózgu. Z badań wynika, że może również wpływać na poprawę pamięci.

Coraz częściej pojawiają się informacje dotyczące rozmarynu i Alzheimera. Kwas rozmarynowy może wpływać na zdolności poznawcze wśród osób z demencją i chorobą Alzheimera. Zdolność terapeutyczna rozmarynu w zapobieganiu chorobie Alzheimera jest obiecująca, ale potrzebne są dalsze badania.

Rozmaryn obniża ciśnienie tętnicze krwi. Poprawia krążenie krwi w układzie wieńcowym serca. Wykorzystuje się go również w walce z artretyzmem i reumatyzmem.

Pomocny może okazać się w ogólnym osłabieniu organizmu oraz przy zwiększonej sprawności fizycznej i psychicznej.

Kwas rozmarynowy stanowi ochronę przed szkodliwym oddziaływaniem promieniowania UV. W przeprowadzonym badaniu na 10 zdrowych osobach wyciągi z rozmarynu przyjmowane doustnie chroniły skórę przed uszkodzeniem przez promieniowanie UV. Ekstrakt wydawał się tym bardziej skuteczny, im dłużej był zażywany.

Napar z rozmarynu reguluje pracę jelit i poprawia trawienie. Działa wiatropędnie, przeciwbiegunkowo i rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Hamuje procesy fermentacji i gnicia w jelitach. Pobudza wydzielanie soków trawiennych. Ogranicza rozwój grzybów z gatunku Candida albicans odpowiedzialnych za rozwój drożdżycy.

Przy zaburzeniach przewodu pokarmowego można przygotować herbatę z rozmarynu. Jedną łyżkę rozdrobnionych liści rozmarynu zalać jedną szklanką wrzątku (odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 20 minut, przecedzić). Zaleca się wypijać  3–4 razy dziennie po 100 ml naparu.

Zewnętrznie do kąpieli rozgrzewających w bólach mięśniowych, stanach reumatycznych i zaburzeniach krążenia obwodowego.

Do kąpieli rozgrzewających należy użyć 50 g (1 opakowanie) liści rozmarynu zalać 1l wrzącej wody, utrzymywać pod przykryciem w stanie łagodnego wrzenia przez 10 minut, przecedzić, wlać do przygotowanej ciepłej wody do kąpieli. Nie zaleca się stosowanie kąpieli rozgrzewających osobom z otwartymi ranami skóry, zmianami zapalnymi skóry, z poważnymi zaburzeniami krążenia, z nadciśnieniem.

W składzie rozmarynu znajdziemy: 

  • Oleje takie jak 1,8-cyneol, α-pinen, kamfen, α-terpineol, borneol o działaniu przeciwutleniającym, przeciwdrobnoustrojowym i przeciwnowotworowym.
  • Pochodne kwasu fenolowego :

Kwas rozmarynowy, znajdujący się w dużych ilościach w liściach, chroni płuca i zwalcza chorobę Alzheimera.

Kwas karnozowy, który chroni mózg i ma silne właściwości antyoksydacyjne.

  • Diterpeny fenolowe, takie jak karnozol, który ma działanie przeciwutleniające, chronią wątrobę i poprawiają funkcje poznawcze u pacjentów z chorobą Alzheimera.

Tradycyjne zastosowanie rozmarynu

Zapewne każdy z nas zna to zioło często stosowane w kuchni. Charakterystyczny, rześki i intensywny smak, doskonale ożywia potrawy mięsne czy warzywne. Dodany do wody tworzy orzeźwiający, letni napój. Jest to przyprawa, której użycie wywołuje pozytywne skojarzenia z latem, słońcem i  grillowaniem na świeżym powietrzu. Mam dla Was idealny, wakacyjny przepis na lemoniadę z dodatkiem właśnie rozmarynu.

Przepis na domową, słoneczną lemoniadę z rozmarynem

SKŁADNIKI:

  • 2 duże gałązki rozmarynu
  • 1 szkl. (250 ml) wrzątku
  • 350-400 g dojrzałego, słodkiego ananasa (ok. 3 grube plastry)
  • 1/3 szkl soku z cytryny (sok z 1-2 cytryn)
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka miodu (można zastąpić ksylitolem)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gałązki rozmarynu należy włożyć do dużego kubka i zalać 1 szkl. wrzącej wody. Łyżką ugnieć gałązki tak, aby gorąca woda całkowicie je pokryła. Kubek przykryć talerzykiem i odstawić do zaparzenia na 15 min, a następnie lekkiego przestudzić.
  2. Ananasa umyć, obierać i pokroić na plastry. Potrzebną  przełożyć do naczynia blendera kielichowego (możesz również posłużyć się blenderem ręcznym) i zmiksować razem z sokiem z cytryny.
  3. Do ananasa dodać 1 szkl. chłodnej wody i zmiksuj całość na płynny, idealnie gładki koktajl, bez grudek.
  4. Następnie dodać przestudzony napar z rozmarynu i ponownie wszystko zmiksować.
  5. Lemoniadę najlepiej podawać schłodzoną z dodatkiem kostek lodu.