Β-glukany co to takiego?

Jest to polisacharyd zaliczany do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, który naturalnie występuje np. w płatkach owsianych, grzybach, drożdżach. Ze względu na udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie jest on uznany za składnik żywności funkcjonalnej.

β-glukany o wiązaniach β-(1,3-) i β-(1,4-), pochodzące głównie ze zbóż, mają korzystny wpływ na:

  • redukcję stężenia cholesterolu we krwi,
  • hiperglikemię,
  • hiperinsulinemię,
  • masę ciała.  

Β-glukan z owsa i grzybów może obniżać stężenie glukozy we krwi po doustnym podaniu. Wykazano również, że ten pierwszy (z owsa) znacznie obniża glikemię poposiłkową. β-glukan można również uznać za składnik obniżający apetyt i redukujący ilość spożywanego pokarmu.

Zdaniem Lange (2010), włączenie w dietę minimum 3 g β-glukanu/dzień powoduje redukcję stężenia cholesterolu całkowitego we krwi o 2% oraz frakcji LDL o ok. 5%, co z kolei może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca o ok. 10%. Dlatego tak wiele uwagi poświęca się tworzeniu żywności funkcjonalnej, mogącej wykazywać takie działanie.

β–glukany izolowane z grzybów znane są jako czynniki stymulujące układ odpornościowy, wykazujące działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwalergiczne (działanie ochronie przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i patogenami, a także przed progresją komórek rakowych).

Za korzystny wpływ β-glukanu na pracę jelit może być odpowiedzialnych kilka mechanizmów. Większość z nich skupia się na jego fermentacji w okrężnicy. Oprócz wzrostu masy stolca wpływa on na ruchliwość przewodu pokarmowego i konsystencję mas kałowych, zmniejsza też czas pasażu jelitowego i zwiększa częstotliwość defekacji. Ponadto, podwyższa zawartość całkowitą wody w stolcu, czyniąc go bardziej miękkim, zwiększając komfort jelitowy.

Potencjalny  mechanizm  korzystnego  wpływu  beta-glukanów  zbożowych  na przebieg  nieswoistych  zapaleń  jelit  jest  związany  z  ich  właściwościami  przeciwzapalnymi i  immunomodulującymi,  które  zostały  opisane  wcześniej. Podczas  aktywnej  fazy  nieswoistych  zapaleń  jelit obserwuje  się  podwyższony  poziom  cytokin prozapalnych,  będących  mediatorami  stanu zapalnego,  zarówno  w  ścianie  jelit,  jak  i  w  osoczu  krwi  osób  chorych. Beta-glukany  oddziałując  na  receptory  znajdujące  się na  komórkach  układu  immunologicznego,  takich  jak  limfocyty  czy  makrofagi,  powodują zmniejszenie  syntezy  tych  mediatorów  stanu zapalnego  przez  wspomniane  komórki.

Niestety obserwuję się  w  ostatnich  latach  wzrost zachorowań  na  nieswoiste  zapalenia  jelit  w krajach  rozwijających  się  oraz związany  z  tym  wzrost  ryzyka  zachorowania na  nowotwory  jelit. Stres, przetworzone, pozbawione składników jedzenie, używki, leki wpływają niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Justyna

Źródła:

https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20162-170.pdf

http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2017/379.pdf

https://www.researchgate.net/publication/334574180_Wlasciwosci_prozdrowotne_i_mechanizmy_dzialania_beta-glukanow_zbozowych

Po przeczytaniu artykułu sprawdź nasze inne wpisy:

1. Czym są probiotyki?

2. Powikłania cukrzycy

3.Co to jest zespół metaboliczny?