Naszym pacjentom do znudzenia powtarzamy – „jedz sezonowo”. W sezonie owoce i warzywa są przede wszystkim łatwiej dostępne i tańsze co w obecnej sytuacji ciągle rosnących cen żywności jest bardzo ważne. Najważniejsza jest jednak ich wartość odżywcza – obecnie mamy sezon na owoce jagodowe, które są świetnym źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin. Nasz organizm potrzebuje tych substancji do prawidłowego funkcjonowania m.in. naszego układu immunologicznego. Latem rzadziej chorujemy i nie myślimy aż tak bardzo o budowaniu odporności – to błąd! Teraz jest najlepszy moment na to, żeby zadbać o dietę i włączyć do naszego menu sporą dawkę antyoksydantów.
Owoce jagodowe – smaki lata na wyciągnięcie ręki
- Porzeczki – spośród tych owoców to właśnie czarne porzeczki są najlepszym źródłem polifenoli, witaminy C czy antocyjanów. W badaniu prowadzonym przez naukowców z Nowej Zelandii dowiedziono, że osoby regularnie uprawiające sport przyjmujące preparat z owoców czarnej porzeczki osiągały lepsze wyniki w sporcie niż osoby w grupie kontrolnej (nieprzyjmujące preparatu). Warto do diety włączyć też olej z nasion czarnej porzeczki, który ma udowodnione działanie immunomodulujące.
- Czarne jagody wspierają nie tylko naszą odporność, lecz dzięki zawartości luteiny pomagają w zachowaniu prawidłowego widzenia. Według niektórych badań prowadzonych wśród seniorów jagody pozytywnie wpływają na funkcje poznawcze oraz pamięć.
- Jeżyny – bogactwo witamin i minerałów! W szczególności witaminy C oraz manganu, które są bardzo istotne dla funkcjonowania układu immunologicznego. Jeżyny można z powodzeniem zaliczyć do superfoods. Zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.
- Poziomki – leśne smakołyki. Mało kto wie, że można też wykorzystać młode listki poziomki do przygotowania naparu. Warto włączyć te owoce do diety, jeśli cierpimy na nadciśnienie czy kamicę nerkową.
- Maliny – najwięcej antyoksydantów znajdziemy w dojrzalszych owocach. Maliny wykazują działanie napotne, pomagają zwalczyć infekcje.
Jak przechowywać? Nie bój się mrozić! Mrożenie to naturalna metoda pozwalająca na przedłużenie trwałości żywności. Mrożone owoce zachowują swoje wartości odżywcze.
Mamy nadzieję, że przekonałyśmy Cię do sezonowego jedzenia i korzystania z dobrodziejstw lata. Na pewno Twój organizm odwdzięczy Ci się za to w przyszłości.
Bibliografia
Lyall, K. A., Hurst, S. M., Cooney, J., Jensen, D., Lo, K., Hurst, R. D., & Stevenson, L. M. (2009). Short-term blackcurrant extract consumption modulates exercise-induced oxidative stress and lipopolysaccharide-stimulated inflammatory responses. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 297(1), R70-R81.