Beta-karoten na ratunek opaleniźnie

Sezon wakacyjny dobiegł końca, ale nasza opalenizna, którą przywieźliśmy z wakacji, może zostać z nami na dłużej i podczas jesienno-zimowych wieczorów przypominać nam o minionych słonecznych ciepłych dniach.

Najlepszym sposobem na przedłużenie opalenizny jest spożywanie produktów bogatych w beta-karoten. Należy do grupy związków tzw. karotenoidów, które cechują się działaniem antyoksydacyjnym.  Beta-karoten jest barwnikiem i prowitaminą A, działa korzystnie na układ immunologiczny, zmniejsza liczbę komórek nowotworowych, obniża stężenie cholesterolu, wpływa pozytywnie na narząd wzroku. Karotenoidy znalazły szerokie zastosowanie w kosmetologii, ponieważ przeciwdziałają złuszczaniu się naskórka, łagodzą również wszelkie uszkodzenia skóry, w tym poparzenia słoneczne. Badania pokazują, że przyjmowanie ok. 30mg beta-karotenu na dobę przez 10 tygodni prowadzi do zwiększenia żółtego zabarwienia skóry. Jednak to naturalny beta-karoten jest od 4 do nawet 10 razy bardziej biodostępny niż sztuczny. Dzienna porcja powinna wynosić około 5-7mg. 

Jakie są najlepsze źródła B-karotenu?

Zdecydowanie: marchew, papryka czerwona, szpinak i dynia, a z owoców: mango, morele, papaja, melony. Sezon na dynię w pełni, możemy przygotować z niej ciekawe potrawy zarówno na słodko jak i wytrawne.

Poniżej przepis na gofry dyniowe z karmelizowanym jabłkiem. 

Składniki na ciasto:

•150 g mąki kukurydzianej
•100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
•50 g mąki jaglanej
• 200 ml mleka migdałowego
• 300 g obranej, startej dyni
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• łyżka roztopionego masła klarowanego

Składniki na farsz:

• łyżeczka masła klarowanego
• 2 jabłka
• cukier kokosowy, pasta waniliowa

Przygotowanie:

  1. Dynię zetrzyj na tarce. Do blendera wrzuć pozostałe składniki i zmiksuj razem z dynią. W razie gdyby ciasto było za gęste dodaj odrobinę mleka roślinnego.
  2. Gofrownicę wysmaruj tłuszczem i porządnie rozgrzej.
  3. Wlej porcje ciasta. Gofry będą gotowe kiedy gofrownica przestanie parować.
  4. Jabłka pokrój na 4 części. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Wrzuć pokrojone jabłka, posyp cukrem kokosowym. Następnie dodaj pół łyżeczki pasty waniliowej.

Więcej pomysłów na wykorzystanie dyni znajdziecie w niedzielnym newsletterze.