JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI LIKOPENU?
Likopen występuje w wielu owocach i warzywach, jednak jego bogate źródło stanowią przede wszystkim pomidory. Zawartość likopenu w pomidorach zależy od etapu dojrzewania owoców. Średnia zawartość likopenu w pomidorach o intensywnym czerwonym kolorze jest 2 razy większa niż w jaśniejszych. Jednak najwięcej likopenu znajduje się w koncentratach pomidorowych. Pomidory i przetwory pomidorowe są dominującym źródłem likopenu w diecie, ale również inne owoce dostarczają likopen takie jak: arbuz, czerwony grejpfrut, papaja czy suszone morele.
Prozdrowotne działanie likopenu wiąże się głównie z jego silnymi właściwościami antyutleniającymi oraz epigenetyczną regulacją ekspresji genów. Jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Jego potencjał antyoksydacyjny wynika ze zdolności do usuwania wolnych rodników (ROS). Natomiast wysoki poziom wolnych rodników ma bezpośrednią korelację ze spadkiem liczby plemników, ich ruchliwości, integralności DNA i zapłodnienia. Różne badania oceniały wpływ likopenu na płodność u mężczyzn i zwierząt, które wykazały obiecujące wyniki – zmniejszono peroksydację lipidów i uszkodzenie DNA, a jednocześnie zwiększono liczbę i żywotność plemników oraz ogólną odporność. Poprawa tych parametrów oznacza redukcję stresu oksydacyjnego, dzięki czemu plemniki są mniej podatne na uszkodzenia oksydacyjne, co zwiększa szansę na zapłodnienie komórki jajowej przez „zdrowy plemnik”.
W randomizowanym badaniu wykazano, że suplementacja likopenem może poprawić parametry nasienia i biomarkery stresu oksydacyjnego u niepłodnych mężczyzn z oligozoospermią. Badania na ludziach wykazały poprawę parametrów nasienia i częstości zachodzenia w ciążę po suplementacji 4–8 mg likopenu dziennie przez okres od 3 do 12 miesięcy.
Również obiecująco wypadło badanie w kontekście zastosowania likopenu u mężczyzn z żylakami powrózka. Obecne wyniki pokazują, że likopen wywiera korzystny wpływ na jądra i uważa się suplementację karotenoidem pochodzącym z pomidorów za nową strategię nutraceutyczną w leczeniu żylaków powrózka nasiennego i niepłodności męskiej.
Kluczową i nader ważną informacją jest to, że palenie i spożywanie alkoholu zmniejszają stężenie likopenu w organizmie. Również biodostępność likopenu zmniejsza się wraz z wiekiem (prawdopodobnie na skutek związanych z wiekiem zmian w przewodzie pokarmowym, które zmniejszają jego wchłaniania).
Przeczytaj również nasze inne wpisy: