Przeziębienia, czyli ostre, wirusowe zapalenia błony śluzowej gardła, krtani, nosa oraz zatok przynosowych spowodowane są głównie sezonowym spadkiem odporności i ciągłymi zmianami pogody.
Jak sobie poradzić, kiedy dopadnie nas choróbsko?
Zanim sięgnę po leki farmaceutyczne. często ratuję się naturalnymi, sprawdzonymi sposobami. Czarny bez- preparaty otrzymywane z jego kwiatów i owoców stosowane są m.in. do leczenia stanów grypowych, przeziębień i innych chorób przebiegających z gorączką i stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. Owoce bzu czarnego to prawdziwe bogactwo przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, przeciwzapalnych, wykrztuśnych i przeciwutleniających składników
• Najważniejszymi składnikami owoców bzu, odpowiedzialnymi za większość korzystnych dla zdrowia właściwości są flawonoidy i polifenole. Składniki te mają właściwości silnie stymulujące system immunologiczny.
• Napary z kwiatów bzu czarnego działają napotnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz moczopędnie są wskazane do stosowania w chorobach przebiegających z gorączką i stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. Co ciekawe działanie napotne obserwuje się również z owoców. Za to działanie odpowiedzialne są obecne flawonoidy.
• Preparaty pozyskiwane z bzu czarnego mają działanie wykrztuśne. Istnieją liczne doniesienia potwierdzające skuteczność naparów z kwiatu bzu czarnego w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Za efekt wykrztuśny odpowiedzialne są m.in. obecne w surowcu triterpeny. Działają one drażniąco na zakończenia nerwowe błony śluzowej żołądka, powodując w ten sposób pobudzenie ośrodka nerwu błędnego. Prowadzi to do zwiększenia produkcji i wydzielania wodnistego śluzu w drogach oddechowych i w rezultacie powoduje odruch kaszlu.
W badaniu Zakay-Rones i wsp. wykazano skuteczność i bezpieczeństwo stosowania doustnego syropu z owoców bzu czarnego w leczeniu grypy wywołanej przez wirusy typu A i B.
Grupa 60 pacjentów w wieku 18-54 lat, cierpiących z powodu objawów grypy brała udział w randomizowanym, podwójnie zaślepionym badaniu Grupa 60 pacjentów w wieku 18-54 lat, cierpiących z powodu objawów grypy brała udział w randomizowanym, podwójnie zaślepionym badaniu przeprowadzonym w sezonie grypy 1999-2000 w Norwegii. Chorzy otrzymywali 15 ml syropu z czarnego bzu lub placebo cztery razy na dobę przez 5 dni. Ustąpienie objawów choroby u osób przyjmujących syrop z bzu następowało średnio 4 dni wcześniej w porównaniu z grupą kontrolną.
Badania naukowe dotyczące owoców i kwiatu bzu czarnego lub związków z nich wyizolowanych potwierdziły następujące kierunki działania farmakologicznego:
napotne przeciwzapalne moczopędne wykrztuśne przeciwbakteryjne przeciwwirusowe immunomodulujące antyoksydacyjne.
Prozdrowotne efekty soku z owoców czarnego bzu można uzyskać po spożyciu 20 g (20 ml soku) – taka porcja wywołuje działanie napotne po jednorazowym spożyciu i lub przygotowanie naparu z 2 g suszonych owoców. Spożycie takich porcji soku/naparu może jednak wywołać efekt uboczny, działając przeczyszczająco. Natomiast efekt przeciwgorączkowy uzyskuje się po spożyciu naparu przygotowanego z 10 g suszonych owoców.
Sprawdź nasze inne wpisy:
1. Zioła na niealkoholowe stłuszczenie wątroby