Dlaczego warto włączyć te małe i niepozorne jagody do codziennego jadłospisu?

Owoce jagodowe wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, na które organizm narażony jest bez przerwy!

W przypadku kiedy jest ich zbyt wiele, skutkują uszkodzeniem białek, enzymów, lipidów, błon komórkowych, kwasów nukleinowych itd. Co prowadzi do różnych chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, stany zapalne, nowotwory i choroby neurodegeneracyjne.

Kilka medycznych faktów!

  • Badania naukowe dowodzą, że aronia czarnoowocowa stanowi największe źródło polifenoli wśród owoców. Porównując całkowitą zawartość polifenoli (mg/ 100 g) w aronii 2080 do borówki 181–585 widać gołym okiem, że aronia jest królową polifenolii. W opracowaniu Skoczyńskiej i in. wykazano pozytywny wpływ spożycia soku z aronii na parametry lipidowe: obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz podwyższenie cholesterolu HDL u mężczyzn z łagodną hipercholesterolemią bez leczenia farmakologicznego.
  • Odnotowano również korzystny wpływ długotrwałego spożywania soku z aronii i innych produktów z aronii na parametry metaboliczne, w tym glikemię na czczo. Bardzo interesującym związkiem okazał się kwas chlorogenowy, który spowalnia absorcję glukozy, zmniejsza poziom lipidów we krwi, a więc zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
  • W celu poprawy metabolizmu glukozy według Simoneov i in. Zalecane jest dzienne spożycie 200 ml soku z aronii przez co najmniej trzy miesiące.
  • Antocyjany zawarte w owocach aronii poprawiają mikrokrążenie, zmniejszając kruchość naczyń włosowatych, co skutkuje lepszym widzeniem nocnym i ostrością widzenia. Karoteny zawarte w owocach aronii mają zdolność zmniejszania stresu oksydacyjnego w narządach wzroku. Dzięki temu zmniejsza się zapadalność na zwyrodnienie plamki żółtej na siatkówce (AMD), postępującej wraz z wiekiem oraz hamuje rozwój zaćmy i jaskry (Szaniawska i in., 2015) .
  • Polifenole zawarte w dużej ilości w aronii mogą chronić DNA przed uszkodzeniami, które są podłożem chorób nowotworowych.
  • Owoce aronii nie pochłaniają metali ciężkich: ołowiu, arsenu, cyny i kadmu.
  • W jej owocach znajdziemy głównie witaminy: A, C, PP, P, E, B2, B6, K i kwas foliowy oraz składniki mineralne: sód, potas, cynk, jod, fosfor, bor, mangan, molibden i kobalt.

Jakie wnioski?

Po aronię moi drodzy sięgamy codziennie! Profilaktycznie dla zdrowia!

SPRAWDŹ NASZE INNE WPISY 

1. Zioła na wątrobę

2. Zioła na problemy z żołądkiem

3. Dlaczego warto badać homocysteinę?