Właśnie rozpoczął się nowy rok szkolny, koniec wakacji i odpoczynku. Jako dorośli staramy się zapewnić dzieciom jak najlepsze warunki do rozwoju i nauki. Nie długo nadejdzie też czas przeziębień, okres zachorowań na grypę… No i właśnie – jak zadbać o dietę/suplementacje, aby nasze dziecko jak najlżej przeszło ten trudny okres? 

Układ odpornościowy 

Układ immunologiczny jest jednym z najważniejszych systemów organizmu ludzkiego. Jest to bariera ochronna organizmu w walce z chorobami. Możemy wyróżnić dwa rodzaje odporności: nieswoistą, czyli wrodzoną oraz swoistą (nabytą). Odporność wrodzona to pierwsza linia obrony przed patogenami. Działa niezależnie od tego czy mieliśmy kontakt z danym patogenem, czy nie. Ta odporność chroni nas przed wszystkimi chorobami, które tworzą się na skutek działania środowiska. Natomiast odporność nabyta działa wysoce precyzyjnie, aby rozpoznać antygen. Poprzez kontakt z nim tworzy się pamięć immunologiczna, żeby podczas kolejnego spotkania z danym antygenem organizm dał sygnał odpowiedzi immunologicznej i uchronił nas przed potencjalnym patogenem.

Niezwykle istotnym elementem układu odpornościowego jest tkanka limfatyczna GALT, która znajduje się w naszych jelitach i stanowi część układu odpornościowego powiązanego z błonami śluzowymi MALT. Jest ona nieustannie narażona na kontakt z potencjalny alergenem, dlatego niezwykle istotne jest jej poprawne działanie. Jelita stanowią największy narząd odpornościowy organizmu, powierzchnia jelit to ok.200-400m2. Barierę przed wnikaniem patogenów tworzy np. mikrobiota, lizozym, niskie pH soku żołądkowego. 

Nasz układ pokarmowy zostaje zasiedlony przez mikrobiotę w momencie narodzin. Jednak aktualne badania mówią o tym, że, to w jakim stanie są jelita matki podczas ciąży oraz jaki jest jej styl życia, determinują to, jaka mikrobiota będzie u dziecka. Najkorzystniejszy dla prawidłowego rozwoju mikrobioty jest poród naturalny, kiedy w momencie przejścia przez kanał rodny matki, do dziecka przechodzą bakterie z pochwy. Badania pokazują związek z narodzinami przez cięcie cesarskie a wystąpieniem dysbiozy jelitowej, co może prowadzić do rozwoju alergii, cukrzycy typu 1, astmy oskrzelowej i rozwoju otyłości w późniejszym czasie. Oprócz porodu niezwykle ważny jest sposób karmienia dziecka. Najbardziej zalecane jest karmienie piersią przez minimum 6 miesięcy. Dodatkowo to, w jakim środowisku rozwija się dziecko, czy ma rodzeństwo, czy w domu żyją zwierzątka, ma wpływ na rozwój mikrobioty jelitowej.

Jak wzmocnić odporność dziecka?

Odpowiednio zbilansowana dieta korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. 

Witaminy i składniki mineralne nie stanowią źródła energii czy też materiału budulcowego dla tkanek, są natomiast niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. 

  • Witamina D – o jej niedoborach mówi się ostatnio bardzo dużo. Coraz więcej prac naukowych podkreśla istotność suplementacji witaminą D przez cały rok (nie tylko w okresie jesienno-zimowym). Odpowiednią dawkę dobieramy na podstawie badania krwi oraz po konsultacji z pediatrą. W aptece można kupić preparat witaminowy w postaci kropli, jeśli dziecko ma problem z łykaniem tabletek.

  • Witamina C – herbata z miodem i cytryną to napój obowiązkowy, gdy czujemy, że dopadło nas przeziębienie. Faktycznie cytryna jest źródłem witaminy C, która ma udowodnione działanie przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Warto pamiętać, że tę witaminę znajdziemy też w bardzo dużych ilościach m.in. w natce pietruszki czy papryce. Zielony koktajl (dla dziecka można go nazwać koktajlem „shreka”) to idealny sposób, żeby przemycić dużą porcję pietruszki do diety najmłodszych.

  • Żelazo – niestety bardzo często rodzice mają problem z wybiórczym jedzeniem swoich pociech. Najczęściej dzieci odrzucają warzywa oraz… mięso, które jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Jego niedobór w diecie może doprowadzić do rozwoju niedokrwistości oraz obniżenia odporności. Jeśli dziecko jest podatne na infekcje, a oprócz tego występują u niego objawy tj. osłabienie, blada i ziemista skóra, apatia – warto sprawdzić poziom żelaza oraz ferrytyny we krwi.

  • Probiotyki – nasza odporność pochodzi z brzucha, dlatego warto u najmłodszych rozważyć włączenie preparatu pro biotycznego – oczywiście po konsultacji z pediatrą, który dobierze odpowiedni preparat. Oprócz tego, o ile to możliwe warto włączyć do diety dziecka kiszonki, mleczne produkty fermentujące np. kefiry.

Agata

Może zainteresować Cię także:

1.  Jak zadbać o odporność?

2. Jak poradzić sobie z pokrzywką?