Czarnuszka (Nigella sativa) to roślina z rodziny jaskrowatych, która od wieków jest stosowana zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Może być stosowana jako zamiennik pieprzu, ale zdecydowanie mniej drażni błonę śluzową żołądka. Czarnuszka zawiera 15 aminokwasów, w tym 8 z 9 aminokwasów niezbędnych. Olej z czarnuszki, pozyskiwany z nasion tej rośliny, zdobył popularność ze względu na swoje potencjalne właściwości zdrowotne.

Oto kilka zalet i zastosowań czarnuszki:

  • Olej  zawiera znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, które są korzystne dla zdrowia serca.
  • Jest źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina E, żelazo, magnez i cynk, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu.
  • Badania naukowe sugerują, że niektóre składniki oleju z czarnuszki, takie jak tymochinon, mogą mieć działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i immunomodulacyjne. Wspomaga to organizm w walce z infekcjami, alergiami i stanami zapalnymi.
  • Sprawdzi się również w pielęgnacji skóry (zwłaszcza przy zmianach trądzikowych, grzybicy skóry czy łuszczycy), ale również i włosów.
  • Niektóre badania mówią o tym, że wyciąg z nasion czarnuszki może działać na Helicobacter pylori u pacjentów z dyspepsją niewrzodową.
  • Osoby zmagające się z pasożytami, a zwłaszcza z przywrami z rodzaju Schistosoma, powinny również zastanowić się nad włączeniem oleju z czarnuszki jako dodatkowego wsparcia leczenia. Olej z czarnuszki poprawia funkcjonowanie wątroby, ale również wspiera układ immunologiczny.
  • Ekstrakt z nasion czarnuszki może być również stosowany u osób z insulinoopornością i cukrzycą typu II – obniża stężenie glukozy na czczo, ale również wartość hemoglobiny glikowanej.
  • Znajdzie również zastosowanie w przypadku leczenia dny moczanowej –  dzięki silnemu działaniu przeciwzapalnemu, może obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi.

Kobiety w ciąży nie powinny stosować oleju z czarnuszki, ale również nie powinno się przyjmować jednocześnie leków na nadciśnienie i oleju, ze względu na to, że obniża ciśnienie krwi. Możemy znaleźć informacje, że dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny spożywać oleju z czarnuszki.

Natalia

Po przeczytaniu wpisu sprawdź również:

1. Jaki są objawy zakażenia helicobacter. 

2. Zioła na problemy z żołądkiem.

3. Informacje na temat insulinooporności.