JAKIE WIOSENNE ZIOŁA MOŻNA WYKORZYSTAĆ W KUCHNI?

 

WIOSENNE ZIOŁA W KUCHNI

Samodzielne zbieranie ziół, a późniejsze ich wykorzystywanie to sama przyjemność, a coraz lepsza znajomość dzikich roślin daje przede wszystkim dużo satysfakcji. Jest mnóstwo powodów, dla których warto wybrać się na łąkę i pobawić w zielarza.

  • Po pierwsze jest to czas spędzony na łonie natury, wśród zieleni i na świeżym powietrzu – taka aktywność wspaniale relaksuje i wycisza układ nerwowy.
  • Po drugie zebrane zioła można ususzyć lub wykorzystać na bieżąco nie tylko w naparach ziołowych, ale i do przygotowania różnych dań np. zupy z pokrzywy. Zebrane zioła mogą być też podstawą domowej apteczki. Używanie ziół może przynieść ulgę w niestrawności, bólu stawów, przeziębieniu i wielu innych schorzeniach. Wiele surowców zielarskich zawiera cenne dla organizmu antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Jakie zioła zbierać? Na początek proponuję takie, które dobrze znacie np. pokrzywę, mniszek lekarski, liście brzozy czy jasnotę purpurową. Zioła, których jesteście po prostu pewni. Takie, które możecie wykorzystać kulinarnie jak np. szczypior leśny albo są po prostu pożywieniem. Przygotowałam dla was krótki, darmowy poradnik jak zacząć zbierać zioła z kilkoma przepisami kulinarnymi, który możesz pobrać klikając —> tutaj.

Mam nadzieję, że przekonałam Was do samodzielnego zbioru ziół 😊

Sprawdź nasze inne wpisy: 

1. Jakie jest zastosowanie krwawnika?

2. Czarny bez na przeziębienie

3. Jakie zioła na niealkoholowe stłuszczenie wątroby?