Podobno była znana już w starożytności, a swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu „lavare”, czyli „myć się”… Chodzi oczywiście o lawendę, która w ostatnim czasie zyskuje na popularności i dobrze! Rzymianie uwielbiali dodawać olejek lawendowy do kąpieli, obecnie lawenda kojarzy nam się przede wszystkim z właściwościami uspokajającymi, relaksacją. Ta pięknie pachnąca roślina kryje w sobie znacznie więcej.
Właściwości lawendy
Lawenda wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwlękowe, przeciwdepresyjne, przeciwbólowe, immunomodulujące (przyspieszenie gojenia ran), pobudzające apetyt (ważne w przypadku seniorów, niejadków). Kobiety docenią lawendę za łagodzenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego i nerwowości w okresie menopauzy. Dzięki jej właściwościom przeciwbólowym i rozkurczowym zmniejszy również bóle miesiączkowe.
Olejki eteryczne zawarte w lawendzie są dobrze znane ze swoich właściwości przeciwlękowych. Dwa podstawowe składniki terpenoidowe lawendy (linalol i octan linalolu) mogą w połączeniu wywoływać działanie przeciwlękowe poprzez hamowanie kanałów wapniowych bramkowanych napięciem, zmniejszenie aktywności receptora 5HT1A i zwiększenie napięcia przywspółczulnego. Co ważne lawenda działa uspokajająco, przeciwlękowo natomiast nie otumania (nie daje uczucia „mgły mózgowej”) w przeciwieństwie do wielu środków uspokajających dostępnych w aptece.
Ponadto w jednym z najnowszych badań dowiedziono, że substancje czynne zawarte w lawendzie francuskiej wykazują działanie przeciwzapalne oraz cytotoksyczne przeciwko czerniakowi, rakowi piersi i komórkom raka żołądka.
Jak stosować lawendę?
Naszym pacjentom często polecamy olejek lawendowy, jako naturalny środek uspokajający, poprawiajacy sen. Warto stosować napary z suszu lawendy lub inhalacje jeśli borykamy się z zapaleniem zatok, katarem czy bólem gardła.
Aby przygotować napar, wystarczy zalać łyżeczkę suszu lawendy szklanką wrzątku i odstawić do zaparzenia. Bardzo ważna jest dawka – zbyt duża ilość suszu spowoduje, że napar będzie bardzo gorzki, niezdatny do wypicia. Lawendę można na co dzień używać w kuchni – idealnie pasuje do słodkich dań np. owsianek czy wypieków. Świetnie sprawdzi się też jako uzupełnienie dania mięsnego.
Bibliografia:
“A New Eucalyptol-Rich Lavender (Lavandula stoechas L.) Essential Oil: Emerging Potential for Therapy against Inflammation and Cancer” Mohamed Nadjib Boukhatem, Thangirala Sudha, Noureldien H.E. Darwish, Henni Chader, Asma Belkadi, Mehdi Rajabi, Aicha Houche, Fatma Benkebailli, Faiza Oudjida, Shaker A. Mousa Molecules 2020, 25, 3671; doi:10.3390/molecules25163671
“Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?” Benjamin J. Malcolm, Kimberly Tallian
“A randomized, controlled cross-over trial of dermally-applied lavender (Lavandula angustifolia) oil as a treatment of agitated behaviour in dementia” Daniel W O’Connor, Barbara Eppingstall, John Taffe and Eva S van der Ploeg O’Connor et al. BMC Complementary and Alternative Medicine 2013, 13:315
Agata